Γράφει ο Αλέξανδρος Σγαρδώνης

Τον τελευταίο καιρό καθημερινά διαπιστώνουμε μια κινητοποίηση των διωκτικών αρχών προκειμένου  να καταστείλουν εγκληματικά φαινόμενα. Καθημερινά πλέον ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ για εξαρθρώσεις εγκληματικών οργανώσεων καθώς και για εκκενώσεις καταλήψεων τα οποία αποτελούσαν πυρήνες εγκληματικότητας. Το μοναδικό όμως το οποίο δεν ακούγεται από τα μέσα ενημέρωσης είναι το τι γένεται μετά από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας.

Πρόσφατα εξαρθρώθηκε στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών και συγκεκριμένα στη περιοχή των Εξαρχείων μία εγκληματική οργάνωση η οποία διέπραττε κλοπές και ληστείες .. Συνολικά συνελήφθησαν 138 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για συνολικά 213 άτομα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου του 2019 και προβλήθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Σήμερα λοιπόν 2 μήνες μετά την εντυπωσιακή επιχείρηση στην φυλακή έχουν οδηγηθεί 4 άτομα τα οποία έχουν προφυλακιστεί μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη τους. Επίσης κρατούνται στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής  άλλα 30 άτομα καθότι δεν είχαν έγγραφα παραμονής στην χώρα μας και ήταν αγνώστου εθνικής προελεύσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ένα από τα 4 προφυλακισθέντα άτομα έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί άλλες δύο φορές για παρόμοια αδικήματα και μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία από τις δίκες στις οποίες είναι κατηγορούμενος. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι προφανώς η εγκληματικότητα δεν μειώνεται απλά αλλάζει τρόπο δράσης και επεκτείνεται καθότι όλα αυτά τα άτομα βρίσκονται ξανά ανάμεσα μας χωρίς να τους έχουν επιβληθεί ποινές και κυρώσεις.

Ένα άλλο φαινόμενο το οποίο προβάλλεται συνεχώς είναι αυτό των καταλήψεων στην περιοχή των Εξαρχείων που επανέρχονται στους ιδιοκτήτες τους. Το ερώτημα που θέτω είναι το για πόσο ακόμα θα βρίσκεται το κτίριο στα νόμιμα χέρια? Αν σκεφτεί κανείς ότι η Κατάληψη επί της οδού Καλλίδρομου 74 χρειάστηκαν μόνο 3 μέρες οι γνωστοί άγνωστοι να ανακαταλάβουν το κτίριο. Το ακόμη πιο κωμικοτραγικό είναι ότι επί της Καλλίδρομου  στον αριθμό 14 βρίσκεται το Αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων και αναρωτιέμαι σε ποια άλλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα υπάρχει άνδρο ανομίας δίπλα σε ένα Αστυνομικό τμήμα?

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν κινήσεις εντυπωσιασμού οι οποίες έχουν ως στόχο να διαμορφώσουν στην κοινή γνώμη , ενόψει εκλογών,  την πεποίθηση ότι το κράτος είναι δυνατό και λειτουργεί.  Το κράτος όμως είναι αδύναμο και αιμορραγεί γιατί μέχρι να γίνουν όλες αυτές οι δράσεις τις αστυνομίας πολλοί συμπολίτες μας υπέφεραν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά γιατί έπρεπε να υπομένουν την βραδυπορία του κρατικού μηχανισμού και ταυτόχρονα και το κόστος της. Επιπλέον το αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών είναι ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό αφού ελάχιστοι τιμωρούνται παραδειγματικά.

Επίσης, τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε ότι η τωρινή κυβέρνηση προκειμένου να αποσοβήσει το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος προσπαθεί να στρέψει το βλέμμα την κοινής γνώμης σε άλλα γεγονότα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα ο οποίος από το 2017 έως σήμερα έχει πάρει 7 άδειες από τις φυλακές. Αυτήν την στιγμή κάνει απεργία πείνας καθότι δεν του χορηγούν την 8η κατά σειρά άδεια. Θεωρώ,  ότι λόγω εκλογών η τωρινή κυβέρνηση θέλει να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την χορήγηση νέας άδειας υπό το φόβο ότι κάτι τέτοιο θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα άσκησης αντιπολίτευσης  από τους πολιτικούς  αντιπάλους της, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμοι ψήφοι. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος καθυστέρησης χορήγησης νέας άδειας στον ‘’Λουκά’’ της 17 Νοέμβρη διότι όλες του οι άδεις δόθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Εν κατακλείδι,  μέχρι και την διενέργεια των εθνικών εκλογών καθημερινά θα πραγματοποιούνται επιχειρήσεις εντυπωσιασμού χωρίς νόημα και ουσία από το κράτος. Αν δεν διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο δράσης του κρατικού μηχανισμού στο οποίο οι ποινικές  διαδικασίες να είναι πιο γρήγορες τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Συνεπώς, ας  μην πιστεύουμε ότι προβάλλεται από τα ΜΜΕ διότι την ψήφο μας, την οποία κάποιοι θέλουν, δεν θα την αποκτήσουν μέσω μικροπολιτικών τακτικών αλλά μέσω άσκησης ορθής και δίκαιας πολιτικής.