Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Σάλος έχει προκληθεί αυτές τις μέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ, η οποία θα δοθεί σε όσους νέους 18-25 ετών εμβολιαστούν εντός του έτους.

Από τη μία 18.000 ραντεβού κλείστηκαν σε λίγες ώρες ενισχύοντας το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας σε μία περίοδο που η «κοιλιά» θεωρούνταν δεδομένη. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η προαναφερθείσα πληθυσμιακή ομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα αλλά και κοινωνικότητα, να μην λειτουργήσει ως όχημα της μετάδοσης του ιού στους πιο ευάλωτους από το φθινόπωρο. Όλοι θυμόμαστε την περσινή έξαρση κρουσμάτων και οι ειδικοί ποντάρουν πως κάτι ανάλογο θα συμβεί, εφόσον κυριαρχήσει στην επικράτεια το στέλεχος Δ (ινδική μετάλλαξη). Φυσικά μοναδικό αντίμετρο είναι η περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών. Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτηκαν πως καλοκαίρι στα εξοχικά τους και με τη βοήθεια του καιρού ο κίνδυνος να μολυνθούν είναι μικρότερος, καταλήγοντας σε καθυστέρηση του εμβολιασμού τους. Αν προστεθεί η άγνοια κινδύνου που συχνά χαρακτηρίζει τους νέους, βλέπουμε έναν πολύ επικίνδυνο συνδυασμό μπροστά μας.

Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που λένε πως, ενώ αναγνωρίζουν τις παραπάνω ανάγκες, η απόδοση της κάρτας αποτελεί χρηματισμό και εξαγορά. Αξίζει φυσικά να ερευνήσουμε ποιοι είναι οι κύριοι υποστηρικτές αυτής της θέσης. Πρώτη έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φυσικά θεωρεί την κάρτα χρηματισμό, αν και δεν φαίνεται έχει την ίδια άποψη για τη «13η σύνταξη» που χορήγησε μια ανάσα πριν από τις εκλογές. Δεύτερη τέτοια περίπτωση φυσικά είναι οι νέοι… ετών 26 και άνω! Διάβασα την καλύτερη απάντηση σχετικά με αυτό σε ανάρτηση φίλου στα κοινωνικά δίκτυα:

«Αυτό που δεν ανήκετε στους 18-25 και παριστάνετε ότι διαφωνείτε με τα 150€ της κυβέρνησης για να εμβολιαστούν, μου θυμίζει εκείνο το σημείο από τον Ισοβίτη του Αρκά που θα μοίραζαν δώρα στη φυλακή αλλά επειδή δεν έφταναν για όλους, θα μοιράζονταν με αλφαβητική σειρά και λέει ένας:

-ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΕΣΜΕΝΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΣΑΣ

-Σκασμός Ωραιόπουλος»

Κωμική μεν, κατανοητή δε η αντίδρασή τους, αλλά δεν προσθέτει στο διάλογο. Υπάρχει ωστόσο μια ένσταση πολλών, η οποία είναι απολύτως κατανοητή. Από τη μία ο Υπουργός Ανάπτυξης μας φοβίζει με χρεοκοπία αν κλείσουμε και από την άλλη μοιράζουμε επιδόματα; Το χρέος της Ελλάδας είναι σε δυσθεώρητα επίπεδα και η πανδημία σίγουρα έκανε τα πράγματα χειρότερα. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο επιδοτεί την αναθέρμανση των οικονομιών και φυσικά είναι στόχος της κάθε κυβέρνησης να τραβήξει από εκεί όσα περισσότερα χρήματα μπορεί. Για το λόγο αυτό, τα χρήματα είναι διαθέσιμα μόνο προς συγκεκριμένες χρήσεις και εν προκειμένω συγκεκριμένα τουριστικές και πολιτιστικές. Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε πως όσες επενδύσεις και αν έρθουν ο τουρισμός θα συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, καθώς η πλειονότητα των επενδύσεων είναι τουριστικού χαρακτήρα. Συνεπώς για να έχουμε τουρισμό φέτος, αλλά και κάθε χρονιά, προσωπικά κρίνω θετικό μέτρο την προπληρωμένη κάρτα.

Είναι πολύ ευφυές τα χρήματα να τα λάβουν τελικώς οι ξενοδόχοι και τα θέατρα, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς και όχι με κριτήρια ποσοτικά και οριζόντια που τίθενται από το κράτος για την κάθε επιχείρηση. Έτσι, θα αναθερμανθεί η πραγματική οικονομία και δε θα χαθούν λεφτά σε επιχειρήσεις ζόμπι, πράγμα που συνέβη κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Μετά από 12 χρόνια κρίσης, πολλοί είναι οι νέοι, οι οποίοι δεν έχουν εικόνες από νέους τόπους ή δραστηριότητες. Η οικονομική πραγματικότητα επέβαλλε στερήσεις. Ένα ταξίδι ή μερικές παραστάσεις μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για αυτά τα άτομα.

Ακόμη πιο ευεργετικός θα είναι όμως ο εμβολιασμός για όσους μέχρι τώρα δίσταζαν. Ο στόχος για 80% για το χειμώνα είναι ακόμη μακρινός, όμως κάθε βήμα που τον φέρνει πιο κοντά είναι κρίσιμο.