Γράφει ο Θανάσης Κατσικίδης

Ημέρες εορτών, ένα πτώμα κείτεται στο έδαφος. Το μαύρο της νύχτας φωτιζόταν από το χιόνι, ενώ η σαμπάνια και τα χαμόγελα έρεαν άφθονα. Τα χαμόγελα όμως παγώνουν. Κανένας δεν περιμένει αυτό που θα επακολουθούσε. Ο θάνατος δεν προήλθε από αυτοκτονία, ένας δολοφόνος κρύβεται ανάμεσα μας! Ο επιθεωρητής Μακ Άλιστερ θα πρέπει να λύσει το μυστήριο, αυτή η υπόθεση θα του αλλάξει τη ζωή.

Εικόνα 1: Το εξώφυλλο του Βιβλίου «Σνάιπερ».

9 υποψήφιοι δολοφόνοι, 1 επιθεωρητής και η νεκρή Μιράντα Ντόχερτυ, η απροσδόκητη, αλλά καλύτερη «βοηθός» που θα μπορούσε να έχει ο Μακ Άλιστερ. Εκεί που οι αντοχές του Μακ Άλιστερ θα δοκιμαστούν και τα όρια του θα ξεπεραστούν, στην υπόθεση που θα τον σημαδέψει.

Μια υπόθεση δολοφονίας που εξελίσσεται σε ένα λαβύρινθο ερωτισμού. Κρύβεται το κίνητρο της «αγάπης» πίσω από το φόνο;

Άραγε τι σημαίνουν οι «μέδουσες», αυτό το μυστήριο πλάσμα για το θύμα;

Ένας κύκλος μυστήριων θανάτων ξεδιπλώνεται και ένας σκύλος που μπορεί να λύσει το μυστήριο μπαίνει στο προσκήνιο. Άραγε, πόσα βήματα μπροστά από τον επιθεωρητή βρίσκεται ο δολοφόνος;

Υπάρχει το τέλειο έγκλημα και ποιο θα είναι το μοιραίο λάθος του δολοφόνου;

Εικόνα 2: Το βιβλίο «Σνάιπερ» από τις εκδόσεις 24 γράμματα.

Η κα. Σαμπετάι καθίσταται ικανή να περιγράψει με γλαφυρότητα και λεπτομερή προσέγγιση το περιβάλλον και την κάθε σκηνή που εξελίσσεται η υπόθεση. Ο επιθεωρητής Μακ Άλιστερ αισθάνεται το χώρο, οσφρίζεται την κάθε οσμή και γίνεται ο κυρίαρχος του χώρου.

Η συγγραφέας εισάγει τον αναγνώστη στο παιχνίδι μυστηρίου, εύρεσης ενός δολοφόνου και ρωτάει τους αναγνώστες: «Πιστεύετε πως μπορείτε να διακρίνετε ένα δολοφόνο; Χάρη σε κάποια ιδιαίτερα, βασικά γνωρίσματα;».

Με αυτόν τον τρόπο η περιέργεια επίλυσης της υποθέσεως, από κοινού με τον επιθεωρητή Μακ Άλιστερ, ζωντανεύει ένα περιπετειώδες ταξίδι. Η δολοφονία της Μιράντας Ντόχερτυ, εκδότριας του οίκου Moretus, δεν ήταν ένα απλό ατύχημα. Ένα σχέδιο με πανούργα χαρακτηριστικά κρύβεται από πίσω. Ο επιθεωρητής Μακ Άλιστερ είναι αυτός που θα πρέπει να βρει το δολοφόνο. Άραγε το ταμπού πως: «Ο σύζυγος του θύματος θεωρείται πάντα ο κύριος ύποπτος» θα επιβεβαιωθεί στην πράξη;

Η περιγραφικότητα της κα. Σαμπετάι σε κάθε βήμα επίλυσης του μυστηρίου προσδίδει στους χαρακτήρες ρεαλιστικά χαρακτηριστικά και συναισθήματα μέσω της παρουσίασης της ξεχωριστής προσωπικότητας και εκφραστικότητας του κάθε χαρακτήρα.

Πλέον το κυνήγι του δολοφόνου δεν είναι μια απλή εξιστόρηση συμβάντων και διαλόγων, αλλά ο αναγνώστης εισέρχεται σε ένα ψηφιδωτό φυσικών αλληλεπιδράσεων με το χώρο του εγκλήματος, ενώ ταυτόχρονα ο επιθεωρητής Μακ Άλιστερ προσπαθεί να διακρίνει ψήγματα ενοχής ή δολοφονικών κινήτρων. Ποιο ήταν άραγε το κίνητρο πίσω από το φόνο;

Ο δολοφόνος καλά κρυμμένος πίσω από σκόρπια στοιχεία προσπαθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή να παρασύρει σε λάθη τον επιθεωρητή. Ένα μυστήριο που θα κριθεί στις λεπτομέρειες και μόνο μέσα από διεξοδικές ματιές θα μπορέσεις να ανακαλύψεις τον πραγματικό ένοχο.

Η κα. Σαμπετάι, ως μια νέα πλαστουργός αστυνομικών μυθιστορημάτων συνεχίζει την κληρονομιά της Αγκάθα Κρίστι και προσφέρει στους αναγνώστες ένα νέο μυστήριο, μια επίλυση ενός φόνου, που εμπεριέχει τις κατάλληλες δόσεις αδρεναλίνης ώστε οι αναγνώστες να εισβάλουν στον κόσμο του «Σνάιπερ» και να μη θέλουν να απομακρυνθούν. Το ψυχογράφημα των χαρακτήρων, το περίπλοκο υφαντό μυστηρίου που σιγά-σιγά ξηλώνεται φανερώνοντας τη γύμνια του δολοφόνου είναι τα καίρια χαρακτηριστικά ενός βιβλίου που θα σε αφήσει ξάγρυπνο.

Εικόνα 3: Η συγγραφέας κα. Βικτώρια Γ. Σαμπετάι.

Το βιβλίο «Σνάιπερ» διατίθεται από τις εκδόσεις «24 γράμματα».

https://www.politeianet.gr/books/9786182015278-sampetai-g-biktoria-24-grammata-snaiper-345401