Ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να κλείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι διορισμένος πρωθυπουργός παραβιάζει τον Νόμο. Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου δεν είναι απλώς μια ακόμα μια ήττα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, αλλά μια συντριβή. Και όλα αυτά, λίγο περισσότερο από έναν μήνα πριν η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η υπομονή αρκετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ εξαντλείται.
Τριάντα έξι ημέρες πριν την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έδωσε μάθημα δημοκρατίας, αποδεικνύοντας στην πράξη πως στην παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία του πλανήτη, η κρατική εξουσία είναι διαχωρισμένη σε τρεις επιμέρους εξουσίες, με αρμοδιότητες έτσι κατανεμημένες ώστε να εξισορροπούνται αμοιβαία και να αποφεύγεται η πιθανότητα κατάχρησής της.
Ο διορισμένος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έμαθε για την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας του την ώρα που βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η απόφαση του δικαστηρίου περιπλέκει έτι περαιτέρω τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς βάσει αυτής της απόφασης, ο πρωθυπουργός της χώρας όχι απλώς έκλεισε παρανόμως τη Βουλή των Κοινοτήτων αλλά ενέπλεξε και τη Βασίλισσα, ως αρχηγού του κράτους, σε μια παράνομη διαδικασία.
Η αντιπολίτευση στο Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τον Μπόρις Τζόνσον να δηλώσει την παραίτησή του. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει το τι θα πράξει. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο πρώην ανταποκριτής βρετανικών Μέσων Ενημέρωσης στις Βρυξέλλες και νυν διορισμένος πρωθυπουργός του ΗΒ, έχει αποδείξει ότι είναι διατεθειμένος να παραβιάσει κάθε κανόνα και να αδιαφορήσει για την στοιχειώδη πολιτική ευπρέπεια που επιδεικνύουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο χρόνος που απομένει μέχρις ότου το ΗΒ να πάψει να αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον ελάχιστος. Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα εξ νέου παράτασης της ημερομηνίας εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Ωστόσο την 1η Νοεμβρίου του 2019, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πάψει, de facto και de jure, να αποτελεί κράτος- μέλος της Ένωσης. Το αν θα προτιμήσει να παραιτηθεί ώστε σε δεύτερο χρόνο (αφού η Βασίλισσα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζέρεμι Κόρμπιν) να προκηρυχθούν εκλογές ή εάν θα αναστείλει εκ νέου τις εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων, είναι κάτι που ουδείς μπορεί να απαντήσει.
Το Λονδίνο έχει πλέον ελάχιστα περιθώρια, καθώς ο χρόνος μέχρι την 17η Οκτωβρίου, όταν θα λάβει χώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit, πλησιάζει και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, τότε την 31η Οκτωβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πάψει να αποτελεί κράτος – μέλος της ΕΕ και θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά. Σε κάθε περίπτωση το Λονδίνο λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, που δεν είναι άλλος από τις Βρυξέλλες. Ό, τι και να ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να λάβει τη θετική απάντηση 27 κρατών – μελών (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο). Παρόλο που τα περισσότερα κράτη – μέλη τάσσονται καταρχήν και καταρχάς υπέρ της παράτασης του Brexit, εφόσον το Λονδίνο καταθέσει επίσημο αίτημα, το Παρίσι εκφράζει έντονες αντιρρήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει – βάσει της συμφωνίας- να εγκαταλείψει την ΕΕ τα μεσάνυχτα της 31η Οκτωβρίου, ανεξαρτήτως συμφωνίας. Σε περίπτωση μη συμφωνίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί εκτός Κοινής Αγοράς και Τελωνειακής Ένωσης. Απέναντι στο ενδεχόμενο χάους, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ακόμα και να ακυρώσει το Brexit, κάτι που σύμφωνα με το Δικαστήριο της ΕΕ, το Λονδίνο μπορεί να πράξει μονομερώς.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.