Η Ελλάδα και η Γαλλία αποτελούν ανέκαθεν δύο χώρες οι οποίες συνδέονται σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Οι δεσμοί όμως των δύο αυτών χωρών δεν λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά αντίθετα έχουν μακροχρόνια θεμέλια.
Πιο συγκεκριμένα η σχέση αυτή ξεκινά από την αρχαιότητα ενώ συνεχίζεται κατά την ρωμαϊκή αυτοκρατορία και τις σκοτεινές εποχές του μεσαίωνα. Ιδιαίτερα στενή επαφή μεταξύ του γαλλικού και του ελληνικού κράτους, αναπτύχθηκε την εποχή του διαφωτισμού αφού οι ιδέες της γαλλικής Επανάστασης επηρέασαν τους κύριους στοχαστές του νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως για παράδειγμα τον Αδαμάντιο Κοραή ο οποίος μάλιστα έζησε στη Γαλλία και τον Ρήγα Φεραίο, ενώ οι ιδέες αυτές αποτέλεσαν και το ιδεολογικό υπόβαθρο για τον ελληνικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Όσον αφορά τον εικοστό αιώνα παρατηρούμαι τις ελληνογαλλικές σχέσεις να γίνονται ακόμα πιο ισχυρές, αφού η Γαλλία αποτέλεσε το σύμμαχο της Ελλάδας κατά την διάρκεια τόσο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914 – 1918) όσο και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945) ενώ επίσης αποτέλεσε αρωγό βοήθειας της ελληνικής οικονομίας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει μετά την έλευση προσφύγων εξαιτίας την μικρασιατικής καταστροφής που προκλήθηκε το 1919.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί το γεγονός ότι οι δύο αυτές χώρες είχαν, έχουν και θα έχουν όπως όλα προβλέπουν μία φιλική και στρατηγική συμμαχία για δεκαετίες αφού έως τώρα δεν έχουν έρθει ποτέ σε ρήξη ενώ είναι πλήρη μέλη πολλών διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, ο ΠΟΕ και ο ΟΟΣΑ. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της οργάνωσης της Γαλλοφωνίας από το 2004 γεγονός που αποδεικνύει τις καλές σχέσεις που χαρακτηρίζουν τις δύο αυτές χώρες. Επιπροσθέτως είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, υπάρχουν τακτικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, και συχνές επαφές μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.
Η Γαλλία και η Ελλάδα συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών, των επιστημονικών, των δικαστικών και των στρατιωτικών κλάδων έχοντας το ελληνικός κράτος έναν αρκετά υπολογίσιμο σύμμαχο στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα απέναντι στον στην τουρκική απειλή, γεγονός που δεν αποδεικνύεται μόνο από της δηλώσεις στήριξης των Γάλλων προέδρων αλλά και από την ύπαρξη γαλλικών πλοίων στο Αιγαίο Πέλαγος.
Επίσης, οι πολύ καλές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών αποδεικνύονται από το γεγονός ότι τρεις Γάλλοι Προέδροι (Ντε Γκωλ, Σαρκοζί και Ολάντ) ήταν οι μοναδικοί ξένοι ηγέτες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας που είχαν την τιμή να διευθύνουν το ελληνικό Κοινοβούλιο, γεγονός που αποτελεί σαφή πιστοποίηση για τη σύνδεση μεταξύ των δύο εθνών.
Εν κατακλείδι η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες που πορεύονται μαζί στο σύγχρονο κόσμο παρέχοντας στήριξη και βοήθεια η μία στην άλλη. Η Ελλάδα μία χώρα μικρή και αδύναμη, έχει ένα ισχυρό σύμμαχο που την στηρίζει σε κάθε δυσκολία όπως συνέβη στους δύο παγκόσμιους πόλεμους αλλά και πιο πρόσφατα μόλις το 2015 όταν η χώρα κινδύνεψε να φύγει από την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι Γάλλοι και οι Έλληνες αρχηγοί κρατών συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους, αναπτύσσοντας φιλικές σχέσεις εκτός από τις τυπικές που τους συνδέουν. Επομένως, στόχος των Ελλήνων αρχηγών και μεταγενέστερα των πολιτών αποτελεί η αδήριτη ανάγκη να είναι η διαφύλαξη των ελληνογαλλικών σχέσεων αλλά και η ταυτόχρονη ενίσχυσή τους.
Φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων