Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και όσες προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες από το «Νησί», καθώς το Brexit φέρνει ανατροπές παρά το μεταβατικό χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών.
Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους και δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 οι ελληνικές εξαγωγές στο Η.Β. αντιπροσώπευαν το 3,7% του συνόλου των εξαγωγών μας στον κόσμο, ενώ οι εισαγωγές το 2,1%. Έτσι, το Η.Β. ήταν για την Ελλάδα ο 7ος πελάτης και ο 14ος προμηθευτής.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της βρετανικής Υπηρεσίας Εσόδων και Τελωνείων, τα οποία αποτυπώνονται στη σχετική Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Πρώτο εξαγόμενο ελληνικό προϊόν στο ΗΒ είναι τα φάρμακα με μορφή δόσεων για λιανική πώληση (106 εκ. λίρες), με περίπου σταθερή πορεία σε σχέση με το 2018.
Ακολουθούν οι ευθείς σωλήνες χαλκού, οι εξαγωγές των οποίων υποχώρησαν ελαφρά το 2019 (-1,8%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών, με 42,5 εκ. λίρες εξαγωγές η φέτα είναι το σημαντικότερο προϊόν, αν και σε φθίνουσα πορεία σε σχέση με το 2018 (-4,6%). Αντίθετα, πολύ καλή επίδοση καταγράφουν τα μη αρωματισμένα γιαούρτια όλων των κατηγοριών λιπαρών (αύξηση από 19% ως 130%). Από τα υπόλοιπα τρόφιμα, αξιοσημείωτη είναι η εξαιρετική εικόνα των παρασκευασμένων ντοματών (αύξηση εξαγωγών κατά 106%), της κορινθιακής σταφίδας (16%), των παρασκευασμάτων διατροφής (15%), των επιτραπέζιων σταφυλιών (9%), όπως και των παρασκευασμένων φρούτων αθροιστικά.
Αντίθετα, η εξαγωγή μειγμάτων για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, όπως και ελιών υποχώρησε κατά 6%. Σημαντική υποχώρηση καταγράφεται και στις εξαγωγές εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου (-19%), οι οποίες ανέρχονται σε 3.265,4 χιλ. λίρες, ενώ ακόμα χαμηλότερα και επίσης πτωτική πορεία ακολουθούν οι εξαγωγές λαβρακίου. Μεικτή εικόνα παρατηρείται στις διάφορες κατηγορίες κρασιού, που πάντως ακόμα και αθροιστικά, παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο (1.585,9 χιλ. λίρες ή 0,17% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών στο Η.Β.).
Ο τουρισμός αποτελεί τη βασική πηγή ελληνικών εισπράξεων από το Η.Β., με τα προσωπικά ταξίδια να αντιπροσωπεύουν 62,1% του συνόλου. Οι Βρετανοί είναι παραδοσιακά μεταξύ των τριών σημαντικότερων πελατών για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Περίπου 9% των αφίξεων προέρχεται από το ΗΒ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2017 αποτέλεσε ορόσημο, καθώς έσπασε το φράγμα των 3 εκ. Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα. To 2019 καταγράφηκε υψηλό αφίξεων, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια, αύξηση 19% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.