Όπως προκύπτει από την ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε η εταιρεία Price Waterhouse Coopers στα ψηφιακά αρχεία της Folli Follie, σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ υπαλλήλων και υψηλόβαθμων στελεχών υπάρχουν αναφορές στα ονόματα των Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Μπαλαούρα και Αραχωβίτη.

Η επίμαχη έκθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της ανακρίτριας που χειρίζεται την έρευνα για τη Folli Follie. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία και στη συνέχεια από εκεί θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Από το περιεχόμενο των επίμαχων εγγράφων προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Μάιο του 2018, λίγο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Folli Follie, επιχείρησαν να φρενάρουν τους ελέγχους για την εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα επίμαχα email φαίνεται ότι ο υπάλληλος της εταιρείας Ν.Σ. είχε διαρκή επικοινωνία με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και σε αυτά αναφέρονται:

«Κύριε Τζώρτζη, όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή, γιατί πιέζεται από παντού, να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή. Χθες, όπως σας είχα ενημερώσει, είχα μια συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπός του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για εμάς και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο. Πρέπει, δυστυχώς, να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πώς προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι, για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε τον λόγο σε κανένα».

Σε άλλο email με παραλήπτη πάλι τον Tζώρτζη Κουτσολιούτσο και ημερομηνία 11 Μαΐου 2018 αναφέρεται, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ότι:

«Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημερινά πεπραγμένα. Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης, υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα). Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και απ’ ό,τι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος)».

Στις 29 Μαΐου του 2018 και ώρα 18.10, ο ίδιος υπάλληλος φέρεται να ενημερώνει μέσω email για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση σχετικά με τα ΚΑΕ, το οποίο email, σύμφωνα πάντα με τον υπάλληλο της εταιρείας, του το έστειλε ο κ. Μπαλαούρας.

ΝΔ: Για κάποιους νταραβεριτζήδες του ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του «μαγαζιού» και των φίλων του
Σε μια σκληρή ανακοίνωση, η ΝΔ τονίζει ότι μετά τις αποκαλύψεις, αναμένει τις εξηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα και σχολιάζει σχετικά: «Φαίνεται ότι για κάποιους νταραβεριτζήδες του ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του «μαγαζιού» και των φίλων του».

Το σκάνδαλο της Folli Follie -Από τις βραβεύσεις στην κατάρρευση
Το βραβείο «Discovery of the Year» («Ανακάλυψη της Χρονιάς») είχε παραλάβει ο όμιλος Folli Follie Group το 2014, από το επενδυτικό fund East Capital, σε ειδική εκδήλωση στη Στοκχόλμη. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια αργότερα ξεκίνησε η απόλυτη κατάρρευση.

Τον Μάιο του 2018, σεισμό προκάλεσε στην αγορά η είδηση ότι ένα fund, με συμμετοχή στη Folli Follie, αμφισβητούσε τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής εταιρείας, καθώς τα θεωρούσε κατασκευασμένα. Κατόπιν αυτού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την εισηγμένη πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο από διεθνή ελεγκτική εταιρεία αλλά και αναλυτική επεξήγηση από το fund που «επιτέθηκε» στη Folli Follie.

Το αμερικανικό hedge fund QCM αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου Folli Follie, με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει στο limit down. Στη συνέχεια η διοίκηση της Folli Follie εξέδωσε σφοδρή ανακοίνωση κατηγορώντας το fund για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της και τόνισε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια είναι ότι, όπως παραδέχθηκε το εν λόγω fund, είχε σορτάρει τη μετοχή, δηλαδή -σε απλά ελληνικά- είχε στοιχηματίσει στην πτώση της τιμής της.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η QCM ισχυρίστηκε πως πραγματοποίησε επιτόπιους ελέγχους, επισκέφτηκε σημεία που αναφέρονταν επισήμως ότι υπάρχουν καταστήματα της ελληνικής εταιρείας, αλλά δεν τα βρήκε. Παράλληλα είχε αμφιβολίες για την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας και αναρωτιόταν γιατί δεν είχαν τοποθετηθεί ορκωτοί λογιστές.

Η Folli Follie στην απάντησή της αναφερόταν στα καταστήματα στις ΗΠΑ και στην υποκατάσταση δύο σημείων, από, ένα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ωστόσο στην έκθεση της QCM υπήρχαν ερωτήματα για αρκετά σημεία πώλησης στην Ασία και ειδικότερα σε Κίνα και Ιαπωνία.

Μάλιστα, η QCM είχε συνεχίσει την επίθεσή της, απαντώντας εκ νέου στην εταιρεία. «Καταλαβαίνουμε πως η FF πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη δική της λίστα εγγράφων. Αν υπάρξουν ασυμφωνίες, αναμένουμε η FF να εξηγήσει πλήρως γιατί αναρτούσε για χρόνια ανακριβείς πληροφορίες για τους εντοπισμούς καταστημάτων της. Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή των αναγνωστών σε όποια επιπλέον έγγραφα φέρει η FF αναφορικά με τα σημεία πώλησής της. Φοβόμαστε, με βάση τις αποδείξεις που συλλέξαμε και που παρουσιάσαμε στις εκθέσεις μας, πως ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της FF μπορεί να αποτελείται από πολύ μικρά σημεία πώλησης ή από πωλητές χονδρικής που πωλούν πολλά brands (εκ των οποίων η FF μπορεί να αποτελεί ένα ελάχιστο μόνο μέρος). Αυτά τεχνικά κατηγοριοποιούνται ως “σημεία πώλησης”, όμως είναι απίθανο να παράγουν πωλήσεις 2,4 εκατ. δολαρίων/σημείο πώλησης που υποδηλώνουν οι οικονομικές καταστάσεις της FF. Η FF θα πρέπει να συμπεριλάβει, μαζί με την οποιαδήποτε επικαιροποιημένη λίστα των σημείων πώλησης, τη φύση, το μέγεθος και τον όγκο πωλήσεων κάθε σημείου πώλησης», ανέφερε.

Τελικά, ο επίλογος για την άλλοτε κραταιά εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου γράφτηκε, με τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου να παίρνουν τον δρόμο για τη φυλακή τον περασμένο Οκτώβριο.