Ακούτε τον δίσκο εδώ.

Ηχογραφημένο στη Νέα Υόρκη το  καλοκαίρι του 1957 (18 Ιουλίου με 6 Αυγούστου)  το Tijuana Moods αποτελεί αναμφίβολα ένα καινοτόμο έργο του Charles Mingus, με τον ίδιο να το έχει χαρακτηρίσει το 1962, την χρονιά όπου και κυκλοφόρησε, ως  “τον καλύτερο δίσκο που έχω κάνει ποτέ” (έχοντας ηχογραφήσει μέχρι τότε θεμελιώδη τζαζ άλμπουμς, με ενδεικτικά το The Clown, το Ah Um, το Blues and Roots). Ατμοσφαιρικό, εκστατικό, δυναμικό και φολκλορικό άλμπουμ, μελωδικά συνδυάζει το swinging bebop ήχο με την μεξικάνικη μουσική και σε μεταφέρει στην απαγορευμένη και γεμάτη αντιθέσεις πόλη του Μεξικό.

Για την ιστορία, ο ίδιος ο Μingus ταξίδεψε στην Τijuana μετά από χωρισμό μαζί με τον φίλο του Danny Richmond. Οι παραδοσιακές μελωδίες, τα τάκος , η ατμόσφαιρα των μπαρς, οι χοροί, οι τεκίλες και φυσικά το <> μετά τον χωρισμό αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την σύνθεση των τραγουδιών. Όλα τα κομμάτια είναι δομημένα πάνω σε παραδοσιακές μεξικάνικες μελωδίες ,οι οποίες περιβάλλονται από τον χαρακτηριστικό cool ήχο της τζαζ του 50’και τα έντονα blues στοιχεία της μουσικής του Mingus.

Ειδικότερα, το ατμοσφαιρικά cool Dizzy Moods (γραμμένο μετά από μεθύσι των Mingus και Richmond) σε ταξιδεύει στην μεθυστική ατμόσφαιρα των μεξικάνικων μπαρ και γενικότερα στη νυκτερινή ζωή της Τijuana. Με τη σειρά του το Ysabel’s Τable Dance σε γοητεύει με τον φλογερό ρυθμό από τις καστανιέτες της Υsabel Mores και με τη συνοδεία του μεθυστικού blues πιάνο του Bill Triglia δίνεται η εντύπωση στον ακροατή ενός αισθησιακού Μεξικάνικου χορού.  Το Τijuana Gift Shop φέρνει περισσότερο στις εξωτικές μελωδίες και στην ρυθμική τεχνοτροπία του Duke Ellington, ενώ το Los Mariachis είναι το πιο ψυχολογικό και blues κομμάτι του άλμπουμ. Η μαγευτική τρομπέτα του Jimmy Knepper στην αρχή μαζί με τον μεξικάνικο αυτοσχεδιασμό των υπολοίπων οργάνων και κυρίως οι ψυχεδελικές κραυγές του Μingus κατά καιρούς στο background,  είναι αδύνατον να μην ενθουσιάσουν, εκστασιάσουν και φέρουν  τον ακροατή στη θέση των ίδιων των μουσικών του δρόμου. Τέλος, το Flamingo με την αισθησιακή ατμόσφαιρά του ηρεμεί και ολοκληρώνει την μουσική εμπειρία του ακροατή.

Το Tijuana Moods ενθουσίασε το κοινό και αποθεώθηκε από τους κριτικούς. Ξεχώρισε αμέσως και καθιέρωσε τον Charles Mingus ως ευφυή και δεξιοτέχνη συνθέτη, με ευρεία μουσική κουλτούρα που αφήνει ελεύθερους τους μουσικούς της μπάντας του να αφήσουν το δικό τους στίγμα στο κάθε κομμάτι.  Δυνατό και άρτια δομημένο έργο, αξίζει να βρίσκεται στη μουσική βιβλιοθήκη κάθε ψαγμένου (και μη) ακροατή.