Ικανοποίηση εξέφρασε η Αθήνα από τη συνολική έκβαση της συζήτησης μιας και τέθηκαν επί τάπητος «τσουχτερά»θέματα όπως πανδημία, εμβολιασμοί, πόροι ταμείου ανάκαμψης, Τουρκία, Κυπριακό και Λιβύη.
Συγκεκριμένα στο ζήτημα της Τουρκίας υπήρχε απόλυτη σύγκλιση απόψεων με τους 27 να προειδοποιούν τη γείτονα πως… ναι μεν αλλά….
Κυρίως δε για το μεταναστευτικό που προωθούνται νέοι πόροι για τη διαχείριση των εισροών, η ΕΕ κατέστη σαφές πως δεν θα επιτρέψει να εργαλειοποιήσει ξανά, η Τουρκία για πολιτικούς λόγους, ανθρώπινες ψυχές. Και μάλιστα σε αυτή τη κατεύθυνση ακολούθησε και ο Έλληνας ΠΘ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί την επιστροφή 1.450 μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.
Το Κυπριακό ασφαλώς παραμένει στην ίδια στάσιμη κατάσταση, ωστόσο καθαρή στάση πήρε η Ένωση υιοθετώντας τις θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας πως η λύση 2 κρατών ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ!!!
Μάλιστα σε μικρής διάρκειας συνάντηση μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του προέδρου των Τουρκοκυπρίων ΕρσίνΤατάρ αναφέρθηκε εκ νέου πως η λύση 2 κρατών δεν θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα.
Με απόηχο τη Τουρκία συζητήθηκε και το ζήτημα της Λιβύης, με μπροστάρηδες τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκικαι τον Έλληνα ομόλογο του. Το συμβούλιο εξέφρασε τη πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουν αδιάβλητες εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου και ως τότε να έχουν αποχωρήσει όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι ακόλουθοι του Ερντογάν.
Από την άλλη, σε εντελώς ευχάριστο κλίμα τη δεύτερη μέρα προχώρησε η συζήτηση γύρω από τη προχρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης (13%) και τα τεχνικά θέματα καταβολής των πόρων στα εθνικά ταμεία των κρατών μελών.
Το πιο δε σημαντικό συμπέρασμα που πρέπει να εξάγουμε από αυτή τη σύνοδο αφορά τη στάση της Καγκελαρίου της Γερμανίας στο θέμα της πανδημίας. Πέρα από το ζήτημα επιτάχυνσης των εμβολιασμών για να προλάβουν το 3ο κύμα έξαρσης της πανδημίας με τη μετάλλαξη Δέλτα, προκαλεί ωστόσο εύλογη απορία η παρατήρηση της και με υποστήριξη από την Γαλλία για τα ελαστικά μέτρα που λαμβάνουν χώρες που στηρίζονται στον τουρισμό όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Με εξαίρεση το πιστοποιητικό που εγκρίθηκε ασφαλώς η ένσταση αφορά την εισδοχή τουριστών που έχουν κάνει τα εμβόλια Sputnikκαι Sinopharmκαι δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα.
Η συζήτηση ασφαλώς για μελλοντικούς περιορισμούς στα ταξίδια αφορούσε κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο που η μετάλλαξη Δέλτα έχει ξεπεράσει το 60% στον γενικό πληθυσμό. Όμως γενικά η πλειοψηφία των αρχηγών κρατών δεν συναινεί στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, παρά μόνο την επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Η Γερμανία δεν δικαιούται να ομιλεί και να κάνει υποδείξεις εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών για το θέμα των εμβολίων και των εμβολιασμών καθώς ακόμα δεν έχει εξηγήσει γιατί;;;;;…. γιατί ήταν αυτή η χώρα που έπαιρνε τη μερίδα του λέοντος από τα εμβόλια της Pfizer/Modernaκαι παράλληλα έκανε συμφωνίες διακρατικές με άλλες εταιρείες αντιβαίνοντας τον κανονισμό της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές παραγγελίες. Η κα. Μέρκελ στη δύση του πολιτικού της βίου επιχείρησε να μας θυμίσει ακόμα μια φορά πως είναι πολύ καλή στο να αναδεικνύει πάγια προβλήματα αλλά χολώνεται στο να βρει δίκαιη πρόταση για την επίλυση τους.