Είναι η δημογραφική γενιά μετά τους baby boomers και πριν τους Millennials. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες η Generation X ξεκινά ή τελειώνει. Οι δημογράφοι και οι ερευνητές συνήθως χρησιμοποιούν χρόνια γεννήσεων που κυμαίνονται από τις αρχές του 1960 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Είναι η γενιά των σημερινών 45άρηδων, η οποία γεννήθηκε μετά την οικονομική ανάκαμψη, που ήρθε σταδιακά μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρονικά τοποθετείται από το 1965 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Βίωσε την επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης, την έκρηξη του AIDS, την είσοδο της γυναίκας στην αγορά εργασίας, την έξαρση των διαζυγίων, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τη σημαντικότερη σύγχρονη παγκόσμια οικονομική κρίση (για την οποία είναι συνυπεύθυνη μαζί με τους baby boomers) και τη δημιουργία της τεχνολογικής και επικοινωνιακής επανάστασης.

Τα μέλη της Generation X ήταν παιδιά σε μια εποχή μετατόπισης των κοινωνικών αξιών και, όπως τα παιδιά αποκαλούνταν συχνά “γενιά κλειδαριάς”, λόγω της μειωμένης εποπτείας των ενηλίκων ως παιδιών σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, το αποτέλεσμα των αυξανόμενων ποσοστών διαζυγίου και της αυξημένης μητρικής συμμετοχής εργατικού δυναμικού, πριν από την ευρεία διαθεσιμότητα των επιλογών φροντίδας των παιδιών εκτός του σπιτιού.

Ως έφηβοι και νέοι ενήλικες, αποκαλούνταν το “MTV Generation”. Στη δεκαετία του 1990 χαρακτηρίστηκαν μερικές φορές ως χαλαροί, κυνικοί και απογοητευμένοι. Ορισμένες από τις πολιτισμικές επιρροές στη νεολαία Gen X ήταν τα μουσικά είδη της πανκ μουσικής, της μουσικής heavy metal, της grunge και της hip hop μουσικής και των indie ταινιών. Στην μέση ζωή, η έρευνα τις περιγράφει ως ενεργό, ευτυχισμένη και επιτυγχάνοντας μια ισορροπία εργασίας-ζωής. Η γενιά αυτή είναι η πρώτη με μεγάλες επιχειρηματικές τάσεις.