Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο χώρος του Πανεπιστημίου Κρήτης στην λεωφόρο Κνωσού στο Ηράκλειο μετά την καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή το πρωί σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές του τόπου.

Το μεσημέρι συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας στο Ηράκλειο όπου έγινε μία πρώτη εκτίμηση στα όσα άφησε πίσω της η φωτιά.

Με απόφαση του Συντονιστικού οργάνου οι φοιτητές προσωρινά θα μείνουν στο κλειστό Γυμναστήριο των Βουτών, όπου τους παρέχονται όλες οι βοήθειες, ενώ δίπλα τους βρίσκονται και ψυχολόγοι. Ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να πάρουν μαζί τους τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Το Φοιτητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης προέβη στην εξής ανακοίνωση:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ! λόγω της φωτιάς στα κτήρια της Κνωσού υπάρχει μεγάλη και άμεση ανάγκη για τα παρακάτω είδη, σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλάρια, ρούχα ανδρικά και γυνακεία, παπούτσια, οδοντόκρεμες , οδοντόβουρτσες, πετσέτες. Μπορείτε να τα φέρετε στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο στις Βούτες. Εκεί θα φιλοξενηθούν προσωρινά τα παιδιά από τις φοιτητικές εστίες».

Το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τόσο την πρυτανεία του Πανεπιστημίου όσο και τους φορείς του Ηρακλείου είναι τι θα γίνει με την στέγαση των φοιτητών, οι οποίοι εξαιτίας της καταστροφικής φωτιάς έμειναν στον δρόμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στους χώρους του Πανεπιστημίου προκειμένου να εξακριβωθεί ποια είναι η κατάσταση.

Μάλιστα, ήδη μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου βρίσκονται αρκετοί διοικητικοί υπάλληλοι που προσπαθούν να σώσουν όσα δεν κατέστρεψε η φωτιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα υπόγεια του Πανεπιστημίου και πήρε γρήγορα διαστάσεις με πυκνούς καπνούς να «σκεπάζουν» την ευρύτερη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως γίνονταν συνεχώς εκρήξεις καθώς υπήρχαν εύφλεκτα υλικά στους χώρους όπως παραφίνη αλλά και φιάλες υγραερίου.