Το Facebook παραπέμπεται στο δικαστήριο από γυναίκα της Καλιφόρνια που εργάστηκε στο παρελθόν για την εταιρεία ως συντονιστής περιεχομένου. Ισχυρίζεται ότι η εργασία της προκάλεσε την ανάπτυξη μετατραυματικής διαταραχής άγχους (PTSD).

Στο ρόλο της ως εργολάβος του Facebook μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται Pro Unlimited, στη Selena Scola ανατέθηκε να εντοπίζει και να αφαιρεί περιεχόμενο από την κοινωνική πλατφόρμα που παραβίαζε τα κοινοτικά πρότυπα. Αυτό περιλαμβάνει ομιλίες μίσους, εικόνες βίας, αυτοτραυματισμούς, εκφοβισμούς, γυμνό και σεξουαλικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, ανέπτυξε το PTSD ως αποτέλεσμα της “συνεχούς και αμέριστης έκθεσης σε εξαιρετικά τοξικές και εξαιρετικά ανησυχητικές εικόνες στον εργασιακό χώρο”. Υποστήριξαν επίσης ότι το Facebook δεν διαθέτει τις κατάλληλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και την παρακολούθηση για τους υποστηρικτές περιεχομένου του.

Από την πλευρά του, το Facebook αναφέρει ότι παρέχει πράγματι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στις δικές του εγκαταστάσεις και σε εκείνες των εργολάβων της. Σημείωσε επίσης ότι αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας παρέχοντας τα κατάλληλα οφέλη και πόρους για την ψυχική ευεξία.

Οι κίνδυνοι του συντονιστή περιεχομένου για πλατφόρμες μεγάλης κλίμακας όπως το Facebook έχουν τεκμηριωθεί εκτενώς, οπότε το μοναδικό πράγμα που προκαλεί έκπληξη για αυτό το συμβάν είναι ότι υπάρχουν τέτοιες μηνύσεις. Η Microsoft αντιμετώπισε παρόμοια δίκη τον περασμένο Ιανουάριο.

Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί το συμβάν, δεδομένου ότι θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις για τις εταιρείες που απαιτούν συντονιστές περιεχομένου, καθώς και για εκείνους που αναλαμβάνουν αυτούς τους ρόλους σε όλο τον κόσμο. Το Facebook έχει σήμερα περίπου 7.500 ανθρώπους που εργάζονται για να εντοπίζουν και να αφαιρούν ανεπιθύμητο υλικό. Σύμφωνα με το Moneycontrol, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτός σε 20.000 και προσλαμβάνει άτομα από εργολάβους στην Ινδία με ετήσιους μισθούς που κυμαίνονται από 3.100 έως 5.500 δολάρια.

Η μήνυση που έγινε πάντως απαιτεί τη δημιουργία ενός προγράμματος για ιατρική παρακολούθηση που θα χρηματοδοτείται από το Facebook για τη διευκόλυνση της διάγνωσης και την απόκτηση της θεραπείας του ενάγοντος και της τάξης για ψυχολογικά τραύματα, συμπεριλαμβανομένου αλλά όχι περιοριστικά του PTSD. Η υπόθεση πάντως δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί και προωθηθεί από κάποιο δικαστή στην Καλιφόρνια.