Το παρόν άλμπουμ αποτελεί μια πρωτότυπη συνεργασία του καινοτόμου και ευρηματικού πιανίστα Βill Evans και του ταλαντούχου και πρωτοπόρου κιθαρίστα Jim Hall.

Ακούστε το εδώ.

Κυκλοφόρησε το 1962 από την Riverdale, αποσπώντας θερμές κριτικές καθ’οτι τέτοιου είδους συνεργασίες ήταν σπάνιες. Το εξώφυλλο είναι φωτογραφία της Toni Frissell η οποία τραβήχτηκε το 1947 στην Φλόριντα ( μια σύγχρονη εκδοχή του πίνακα Ophelia του Sir John Everett Millais).

Το Undercurrent είναι ένα άλμπουμ ατμοσφαιρικό, χαλαρωτικό, μινιμαλιστικό, με όμορφες μπαλάντες και ιδιαίτερους μουσικούς συνδιασμούς της jazz με την κλασσική μουσική.

Το Μy Funny Valentine (των Rogers και Hart) αποτελεί το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ, με τον Hall να κρατά το corpus της μελωδίας και τον Evans να προσδίδει έναν ιμπρεσσιονιστικό τόνο στο κομμάτι, με εναλλαγή σε swing.

Το I Hear A Rhapsody είναι μια αρμονική και μελωδική συνομιλία και των δύο, ενώ στο Dream Gypsy o Evans δημιουργεί μια μυστηριώδη και μελαγχολική ατμόσφαιρα με το πιάνο του. Αυτή η μελαγχολία διατρέχει και το Romaιn με το “βάθος” που προσδίδει ο Evans και τον bop αυτοσχεδιαμό του Hall και αρκετά στοιχεία blues από αμφότερους. Το Skating In The Park είναι αδύνατον να μην μεταφέρει τον ακροατή σε ένα υπαίθριο πάρκο της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 60’ με το νοσταλγικό και  βάλς ρυθμό του, ενώ τέλος το Darn That Dream φέρνει μια  mellow και ρομαντική ατμόσφαιρα.

Το Undercurrent παρέχει μια ηχητική εμπειρία jazz μουσικής δωματίου, η οποία είναι ιδανική for the wee small hours of the night.