«Θυμάμαι κάθε πρόσωπο κάθε πυροσβέστη που ανέβαινε τα σκαλιά ενώ κατέβαινα […] Όλοι προσπαθούσαν να κρύψουν τις εκφράσεις στα πρόσωπά τους με το αγέλαστο ύφος τους αλλά ήξεραν ότι δεν θα ξανακατέβαιναν αυτές τις σκάλες». Η Linda Randazzo είναι μία από τους επιζώντες της τρομοκρατικής επίθεσης στον Πρώτο από τους Δίδυμους Πύργους. Έζησε εκ των έσω την επίθεση, την συγκλονιστική έκρηξη που με δάκρυα στα μάτια και ρίγη στην φωνή περιέγραψε.

Οι επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ήταν το πιο καθηλωτικό συμβάν που βίωσε η Αμερική τα τελευταία 200 χρόνια. Μέχρι τότε, τα αμερικανικά εδάφη είχαν να αντιμετωπίσουν την απειλή εξωτερικού κινδύνου από το 1812. Ο «γίγαντας» κοιμόταν ήσυχος στην σπηλιά του, απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο και φαινομενικά εκτός κινδύνου. Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, όσο η Ευρώπη καιγόταν από την πύρινη λαίλαπα του πολέμου, όσο οικογένειες έχαναν τα σπίτια τους, όσο μανάδες έχαναν τα παιδιά τους, όσο νέοι άντρες έχαναν την ζωή τους για την ελευθερία τους, η Αμερική έστεκε μακριά, εκτός κινδύνου.

Ξαφνικά, στο πέρασμα της χιλιετίας, οι ΗΠΑ αποκαθηλώθηκαν. 187 χρόνια μετά τον εμπρησμό του Λευκού Οίκου από τους Βρετανούς, οι Αμερικανοί θρηνούσαν για μία ακόμη φορά θύματα στα πάτρια εδάφη τους. Η πιο σημαντική λεπτομέρεια, όμως; Για πρώτη φορά στα χρονικά, κανένα κράτος δεν ανέλαβε την ευθύνη. Γιατί η ευθύνη ανήκε σε έναν πρώην πράκτορα της CIA, τον Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden, που οι Αμερικανοί είχαν εκπαιδεύσει για την αντίσταση των Αφγανών και των Μουτζαχεντίν απέναντι στους Σοβιετικούς, δεκαετίες πριν.

Ως από το πουθενά, το πιστό σκυλί των Μυστικών Υπηρεσιών της ηγέτιδας δύναμης της Δύσης, γύρισε και της δάγκωσε το χέρι. Ως από το πουθενά, 3 από τα 4 αεροπλάνα πέφτουν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, ενώ το τελευταίο πέφτει στα λιβάδια της Pennsylvania ύστερα από την γενναία εξέγερση των επιβατών ενάντια στους τρομοκράτες.
Σχεδόν 3000 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο, μακριά από τις οικογένειές τους. 343 πυροσβέστες και 71 αστυνομικοί έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθηκόντων, προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν και να σώσουν όσους μπορούν από τα συντρίμμια των υπό κατάρρευση πύργων. Υπάρχουν όμως και οι άγνωστοι θάνατοι, όπως αυτοί των 9 τετράποδων ηρώων που πέθαναν προσπαθώντας να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους.

Τα όσα ακολούθησαν τον Πόλεμο ενάντια στην Τρομοκρατία του Μπους τα ζούμε μέχρι σήμερα. Η αλυσιδωτή αντίδραση των επιθέσεων της Al Qaeda και του κλάδου της στην Συρία και τον Λίβανο – το μετέπειτα αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος – είναι μια από τις αιτίες της σημερινής κατάστασης αναφορικά με το μεταναστευτικό. Πρέπει να διδαχθούμε, όμως, το πιο πολύτιμο μάθημα που οι ΗΠΑ διδάχθηκαν το 2001. Ουδείς αδιάβλητος.

γράφει ο Κωνσταντίνος Γιαρέντης