Επιμέρους επεισόδια και καυγάδες της τελευταίας στιγμής, «γκάφες» όπως και μνημονιακές παραδοχές αποτέλεσαν το αλατοπίπερο της τελικής συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που σε γενικές γραμμές κινήθηκε σε ήπιους τόνους όπως σχετικά ήπια ήταν και η σύγκρουση των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές τους μονομαχίες.
Εάν δε, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν εξελισσόταν σε αρνητικό πρωταγωνιστή προκαλώντας σφοδρό επεισόδιο με τον πρόεδρο της ΝΔ, η όλη διαδικασία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «χλιαρή σούπα».
Στα «ανάλαφρα» της ημέρας συγκαταλέγεται και η «γκάφα» του κ. Τσίπρα να ταυτίσει τις αναφορές της αντιπολίτευσης περί «εκτροφής» του εξτρεμισμού από την ρητορική ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίθεση στον ΣΚΑΙ, με παλαιότερες «ακραίες» όπως είπε απόψεις που ταύτιζαν τον Ανδρέα Παπανδρέου με την τρομοκρατική οργάνωση «17Ν». Κι αυτό γιατί το πρόσωπο που έχει αναπτύξει την συγκεκριμένη «ακραία» θεωρεία είναι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και «δεξί χέρι» του κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση Πάνος Καμμένος.
Σε λάθος όμως υπέπεσε και ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τοποθέτησής του θεωρώντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μετείχε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ του πρώτου εξαμήνου. Ωστόσο έσπευσε περίτεχνα να «γυρίσει το παιχνίδι» λέγοντας πως «εσείς μπορεί να μην ήσασταν, ήταν όμως ο κ. Τσίπρας».
Στέλεχος όμως και της πρώτης κυβέρνησης ήταν ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που με περηφάνια και συγκίνηση δήλωσε «δυσκολεύτηκα, τσαλακώθηκα αλλά δεν με ενοχλεί που είμαι ο μακροβιότερος μνημονιακός υπουργός Οικονομικών».
Ένταση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Βουλής σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.
Αφορμή για την ένταση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ σε σχόλιο που έκανε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Αν είστε κουρασμένη να βγείτε έξω» της είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Βούτσης αντέδρασε με οξύ ύφος λέγοντας: «εγώ προεδρεύω και όχι εσείς».
Η παρατήρηση του Νίκου Βούτση άναψε τα αίματα και προκάλεσε την ανάλογη αντίδραση του κ. Μητσοτάκη. «Δεν δέχομαι υποδείξεις κ. πρόεδρε. Να κάνετε καλά τη δουλειά σας. Αν δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη θα το κάνω εγώ» είπε ο αρχηγός της ΝΔ προσθέτοντας ότι ο κ.Βούτσης δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Να δέχεστε υποδείξεις από τον πρόεδρο. Αφήστε αυτό το ύφος» συνέχισε ο Νίκος Βούτσης. «Δεν θα μου υψώνετε τον τόνο της φωνής σας» του ανταπάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους του επεσήμανε: Κάντε τη δουλειά σας αλλιώς κατεβείτε από την έδρα. Αρκετά πια». «Αυτόν τον αυταρχισμό και την αλαζονεία αλλού» συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Κατεβάστε τον τόνο της φωνής σας τώρα» του επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «είτε δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη είτε δεν μπορείτε. Μεροληπτείτε συστηματικά εις βάρος της ΝΔ, είστε κομματικός πρόεδρος». Έχετε άδικο του αντέτεινε ο Νικος Βούτσης. «Όταν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά ασχημονούν τότε θα την επιβάλλω εγώ την τάξη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Δεν είστε στο συνέδριο της ΝΔ του υπέδειξε ο Νίκος Βούτσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε και πάλι: Είμαστε στη Βουλή με έναν πρόεδρο που έχει αποποιηθεί του ρόλου του.
Συνεργάτες Προέδρου της Βουλής, πάντως, σχολιάζοντας τη σύγκρουση Βούτση – Μητσοτάκη ανέφεραν ότι «ο καθένας μπόρεσε να διαπιστώσει ποιος σεβάστηκε τον θεσμικό του ρόλο».
Αντιδράσεις τόσο από το Κίνημα Αλλαγής όσο και από τη Νέα Δημοκρατία προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Τσίπρα στη Βουλή με αφορμή την επίθεση στον ΣΚΑΙ και τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπει τους κουκουλοφόρους. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής είπε ότι όλα αυτά θυμίζουν όσα έλεγαν ακραίοι της ΝΔ ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν πίσω από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις τόσο από το ΚΙΝΑΛ όσο και από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη.
Ο Παύλος Χρηστίδης σε δήλωσή του σχετικά με όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τον Ανδρέα Παπανδρέου, είπε: «Το πιστόλι που χρησιμοποίησε η δεξιά για να χτυπήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και να τον συνδέσει με τη 17Ν, σήμερα, το έχει ο κ. Τσίπρας στο δικό του θηκάρι και λέγεται Πάνος Καμμένος».
Σε ανάρτησή του στο twitter o Αδωνης Γεωργιάδης ανέφερε: «Απίστευτος γκαφατζής ο Αλέξης, είπε επί λέξει σε ένα κρεσέντο κατά ΝΔ: «θυμίζετε τις εποχές που κάποιοι ακραίοι της ΝΔ κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγό της 17Ν…» εν τω μεταξύ αυτό το έλεγε και το είχε γράψει ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο λένε ότι δεν είναι ακραίος».
Για μια ακόμα φορά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «έκλεψε την παράσταση» στη Βουλή, με μια… ανερμάτιστη ομιλία, που σίγουρα θα μπει στο «χρονοντούπαλο» της ιστορίας -όπου… χρονοντούπαλο, το χρονοντούλαπο, λόγω… σαρδάμ του υπουργού Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον βασιλιά Ληρ, μέχρι τον Άγγλο στρατηγό Μπέρναρντ Μοντγκόμερι της μάχης του Ελ Αλαμέιν, ενώ άφησε σαφείς αιχμές και για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.
«Έχουν καταλάβει κάποιοι ότι το αφήγημα κάποιου Μπλερ, κάποιου Σημίτη δεν μπορεί να πάει πουθενά… Από το να πιστέψω ότι ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Λοβέρδος είναι αριστεροί σοσιαλδημοκράτες, είμαι πιο έτοιμος να πιστέψω ότι ο κ. Βορίδης ή ο κ. Γεωργιάδης εμπνέονται από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Γκάντι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Στη συνέχεια, «άντλησε» έμπνευση και από τον σαιξπηρικό βασιλιά Ληρ, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι είναι καλυμμένες οι χρηματοδοτήσεις του χρέους. «Και μας λέτε ότι σας αφήσαμε καμμένη γη. Τέτοια αχαριστία έχουμε να δούμε από τότε που ο βασιλιάς Ληρ έδιωξε την κόρη του Κορδελία, που την αγαπούσε και έμεινε με την Γονερίλη, τη Ρεγάνη που ήταν μπαγαπόντηδες» είπε, προκαλώντας τα γέλια των βουλευτών από τα έδρανα.
Κάποια στιγμή, θυμήθηκε την μάχη του Ελ Αλαμέιν. «Για τα 80, 100, 200 δισ. που κόστισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με ρώτησε ο κ. Γεωργιάδης γιατί δεν τα λέω στον Ρέγκλινγκ. Αν έρθει κάποιος και μου πει ότι είναι ο Μοντγκόμερι του Ελ Αλαμέιν, η τάση μου είναι να μη συζητήσω την στρατηγική του Ελ Αλαμέιν. Η τάση μου είναι, επειδή είμαι καλός άνθρωπος, να πιούμε έναν καφέ, να καλέσω και τον Χρήστο Μαντά που είναι ειδικός και να συζητήσουμε γιατί θεωρεί ότι είναι ο Μοντγκόμερι του Ελ Αλαμέιν» είπε ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι καθηγητής Ψυχιατρικής.
Πάνω στην ένταση, ο κ. Τσακαλώτος δεν απέφυγε το σαρδάμ, καθώς κάποια στιγμή είπε για το «χροντούπαλο» της ιστορίας, όπως προαναφέραμε.
Ο κ. Τσακαλώτος ολοκλήρωσε την ομιλία του με συγκινησιακή φόρτιση και έκανε μία αναδρομή στα χρόνια που είναι υπουργός Οικονομικών.
«Δυσκολεύτηκα, τσαλακώθηκα, αλλά δεν με ενοχλεί που είμαι ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών του μνημονίου. Θα με ενοχλούσε αν με όλους τους συνεργάτες μου δεν είχαμε πάντα στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού μας τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Θα με ενοχλούσε αν από τον πρώτο μήνα αποφασίζαμε ότι η πολιτική δεν μπορεί να δώσει λύση και ψάχναμε έναν τεχνοκράτη» είπε και στη συνέχεια άφησε σαφείς αιχμές κατά του κ. Στουρνάρα.
«Θα με ενοχλούσε αν μετά από δύο χρόνια ζητούσα από τον Αλέξη να μου δώσει μια δουλειά σιγουράντζα, λέω εγώ, τυχαίο το παράδειγμα, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας» είπε γυρίζοντας προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος γελούσε. «Θα με ενοχλούσε αν δεν είχαμε βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, αλλά την βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Φραστικό επεισόδιο με προσβλητικά υπονοούμενα είχε ο κ. Αλέξης Τσίπρας με την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου.
Το περιστατικό συνέβη όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ομιλία της κυρίας Μάρκου για να υποστηρίξει ότι η ΝΔ επιθυμεί την επιστροφή του ΔΝΤ.
Όταν η βουλευτής διαμαρτυρήθηκε από τα έδρανα για παραποίηση της ομιλίας της ο κ. Τσίπρας ανέφερε «τι πάθατε κυρία μου… αλλάζετε συχνά κόμματα και προέδρους».
«Μια βουλευτής σας, μάλιστα, είπε – ή εξέφρασε μύχιο πόθο – ότι εμείς στην κυβέρνηση τρώμε από το μασούρι, μέχρι να ξανάρθει το ΔΝΤ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας με την κυρία Μάρκου να φωνάζει από τα έδρανα πως «λέτε ψέματα. Ντροπή σας».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επέμεινε «τι πάθατε κυρία μου; Αυτό δεν είπατε. Δεν θα σας πω να περάσετε έξω όπως ο αρχηγό σας… βέβαια αλλάζετε συχνά κόμματα και προέδρους».
Στο τέλος της ομιλίας του κ. Τσίπρα, η κυρία Μάρκου ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού και προκειμένου να αποκαταστήσει την πραγματικότητα ωστόσο το προεδρείο της αρνήθηκε.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.