Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη.

Λένε πως πρέπει να χάσεις ένα αγαθό από τη ζωή σου προκειμένου να εξετάσεις και να αναθεωρήσεις για την αξία του.

Τα δύο (ή ίσως τρία) τελευταία χρόνια της ζωής μας, άλλαξαν τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα, μας έκαναν να αναθεωρήσουμε σχέσεις, τρόπο ζωής και φιλοσοφία, άλλαξαν άρδην την καθημερινότητά μας.

Η σαρωτική επέλαση της πανδημίας, δεν άφησε ανεπηρέαστη καμία πτυχή της ζωής μας. Όλοι είδαμε τη ζωή μας να αλλάζει, τις ελευθερίες μας να περιορίζονται, την κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή να συρρικνώνεται.

Το πλήγμα σε διάφορους κλάδους εργασίας ίσως δεν καταφέρει να επουλωθεί ολοκληρωτικά και ποτέ. Από την εστίαση, μέχρι τη φοιτητική και την αθλητική ζωή πολλών νέων και έφηβων παιδιών.

Κάτι που απουσίασε από τη ζωή μας για δύο χρόνια σχεδόν και τώρα το παρατηρώ πιο εύκολα περνώντας από διάφορα μαγαζιά, είναι η μουσική.

Η μουσική, μέσω της αρμονίας των ήχων, εξευγενίζει το ανθρώπινο πνεύμα και προάγει την καλλιέργεια των συναισθημάτων και την κοινωνικοποίηση των ανθρώπων.

Χωρίς μουσική, τα περισσότερα μαγαζιά εστίασης μοιάζουν άδεια, καθώς η ίδια ενισχύει την καλή διάθεση και προάγει την κοινωνικότητα μεταξύ των ανθρώπων. Ακόμα και αν πολλές φορές, στις καφετέριες παίζονται κακόηχα ρεμίξ και μουσική όχι και τόσο καλαίσθητη, αυτό και πάλι δε σημαίνει πως η ίδια δεν αποτελεί μία μόνιμη «παρέα» για όλους τους πελάτες και τους εργαζόμενους ακόμα. Χωρίς τη μουσική, πίνοντας καφέ σε ένα κατάστημα, τότε αντιληφθήκαμε το πόσο τελικά σημαντική είναι η ίδια για τη διασκέδαση μέσα σε οποιοδήποτε κατάστημα. Πόσο ομορφαίνει την  αλληλεπίδραση και πόσο καταστεί πιο έντονη τη ζύμωση μεταξύ των ανθρώπων.

Η απουσία της μουσικής υπήρξε, πραγματικά, ένα από τα σοβαρότερα πλήγματα για την εστίαση, το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται σε αυτή, τους πελάτες των καταστημάτων οι οποίοι χρειάζονται τη μουσική και τη θεωρούν απαραίτητη. Υπήρξε ένα χτύπημα κατά της ανθρώπινης οντότητας, καθώς η ίδια η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ανθρώπινης ενέργειας.

Τώρα πια μπορούμε να το αντιληφθούμε καθαρότερα, πόσο σημαντική είναι η μουσική ακόμα και την ώρα που απολαμβάνεις έναν καφέ, πόσο «γεμίζει» την ώρα της διαμονής σε έναν χώρο εστίασης και πόσο νοστιμίζει τον διάλογο, την κοινωνικότητα, μία σημαντική κοινωνική εκδήλωση.

Δεν είναι τυχαίο που πολεμήθηκε τόσο σκληρά η μουσική, καθώς συμβολίζει τη χαρά, την αναγέννηση του ανθρώπινου πνεύματος, την κοινωνική αλληλεπίδραση και το ανθρώπινο πνεύμα σε στιγμές χαράς και πένθους. Γιατί συμβολίζει την ίδια τη ΖΩΗ!!!