Στο άκουσμα της λέξης Γκουαντανάμο, μυριάδες εικόνων και μαρτυρίων, από το κολαστήριο αυτό στα νοτιοανατολικά της Κούβας, έρχονται στον νου.

Απόρροια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, η μετατροπή του Γκουαντανάμο, σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας, καθώς και οι ιστορίες που κατάφεραν να ξεφύγουν, μέσα από τους καλά ηχομονωμένους τοίχους του, στα δωμάτια ανακρίσεων, μόνο φρίκη και απελπισία μπορούν να προκαλέσουν, παραβαίνοντας κατάφορα τα άρθρα της Συνθήκης της Γενεύης, ακόμα και, στοιχειώδεις κανόνες ανθρώπινης συμπεριφοράς

A brief history

Το Γκουαντανάμο ως Κουβανική περιοχή, πέρασε στον έλεγχο των ΗΠΑ το 1903, με την λήξη του Ισπανοαμερικανικού πολέμου. Μέσα από την τροπολογία Platt, οι Η.Π.Α αποκτούσαν το δικαίωμα χρήσης της περιοχής ως ναυτικής βάσης, με πρόσχημα την προστασία της Κουβανικής ανεξαρτησίας.

Το 1934 οι Η.Π.Α με την Κούβα υπέγραψαν, συνθήκη μόνιμης ενοικίασης της περιοχής, η οποία θα έσπαγε, μόνο στην περίπτωση, αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των 2 χωρών, ή στην περίπτωση οικιοθελούς αποχώρησης των Αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Μέτα την επανάσταση του 1959, η Κουβανική κυβέρνηση θεωρεί την συμφωνία αυτή παράνομη, έχοντας εισπράξει μόνο ένα ενοίκιο, μέχρι τώρα, και απαιτώντας, την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

Η 11η Ιανουαρίου 2002, σήμανε και την μετατροπή της ναυτικής βάσης του Γκουαντανάμο, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, με κρατούμενους, υπόπτους για τρομοκρατία.