«Νομίζω ότι έχουμε αποτύχει. Έχει πεθάνει μεγάλος αριθμός ανθρώπων και αυτό είναι τρομερό. Συμπάσχουμε όλοι», δήλωσε ο Κάρολος ΙΣΤ΄Γουσταύος στην ετήσια χριστουγεννιάτικη ομιλία του, που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα.

Ο βασιλιάς της Σουηδίας παραδέχθηκε επίσης ότι το 2020 ήταν «μια τρομερή χρονιά» κι ότι ενισχύθηκαν κι οι δικοί του φόβοι μήπως μολυνθεί από τον κορωνοϊό. «Ο λαός της Σουηδίας υπέφερε τρομακτικά μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Η σκέψη στρέφεται σ’ όλες εκείνες τις οικογένειες που δεν μπόρεσαν να πουν το στερνό αντίο στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Είναι μια σκληρή, τραυματική εμπειρία», είπε ο 74χρονος μονάρχης. Σύμφωνα με το περιοδικό Svensk Damtidning, που καλύπτει θέματα σχετικά με τη βασιλική οικογένεια, είναι «σπάνιο κι ασυνήθιστο» να ασκεί έτσι δημόσια κριτική ο βασιλιάς της χώρας.

Η Σουηδία δέχθηκε σφοδρή κριτική για την αμφιλεγόμενη στρατηγική της να μην προχωρήσει σε σκληρό lockdown κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού την περασμένη άνοιξη και τώρα προχωρά σε σκληρότερα μέτρα, που απέχουν όμως πολύ από εκείνα που επιβλήθηκαν στη γειτονική Δανία για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Μετά και την έκθεση-κόλαφο επίσημης επιτροπής, που διαπίστωσε ότι οι Αρχές της χώρας απέτυχαν να προστατέψουν επαρκώς τους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, προέτρεψε τους πολίτες να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα εμπορικά κέντρα και να περιορίσουν τις ιδιωτικές συναθροίσεις στα οκτώ άτομα.

«Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι συνηθισμένα. Δεν θα μπορέσουμε φέτος να γιορτάσουμε μ’ όλα τα πρόσωπα που θα θέλαμε», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας 7.802 άνθρωποι έχουν χάσει τη μάχη με την Covid-19, εκ των οποίων σχεδόν 1.400 τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Dagens Nyheter, το ποσοστό των Σουηδών που εμπιστεύονται την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες και κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες εκείνων που εμπιστεύονται τον αρχιτέκτονα της αμφιλεγόμενης στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας, τον επικεφαλής επιδημιολόγο Άντερς Τέγκνελ.