Μία μεγάλη μάχη ξεκίνησε αυτές τις ώρες στη Βουλή και αφορά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Ως γνωστόν, για να εισαχθεί η συμφωνία στην Ολομέλεια γιά ψήφιση, όπως γίνεται και με κάθε νομοσχέδιο, θα πρέπει πρώτα αν εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει την συμφωνία στη επιτροπή άμεσα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΝΔ, το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος αλλά και το άρθρο 31 του κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών.

Εδώ είναι το σημείο κλειδί. Μετά την αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση και τις εξείξεις που ακολούθησαν, ο κ. Δανέλλης είχε τοποθετηθεί στην επιτροπή αυτή εκ μέρους του Ποταμιού.

Τώρα όμως είναι ανεξάρτητος βουλευτής. Η επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας αριθμεί 55 βουλευτές. Η κυβέρνηση χρειάζεται λοιπόν 28 ψήφους γιά να εγκρίνει την συμφωνία και να την στείλει προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Ο κ. Δανέλλης τώρα είναι ανεξάρτητος βουλευτής και επομένως εάν επιθυμεί το ΠΟΤΑΜΙ μπορεί να τον αντικαταστήσει και έτσι να μπλοκαριστεί η πλειοψηφία στην επιτροπή.

Βεβαίως, από την πλευρά του κ. Βούτση, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση λέγεται οτι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Το ίδιο ισχυρίζεται και η κυβέρνηση η οποία, χωρίς επίσημη τοποθέτηση και αυτή απορρίπτει τέτοια ερμηνεία και συλλογισμό.

Οι εξελίξεις τρέχουν και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις αλλά σίγουρα μετράει και η στάση που θα κρατήσει το ΠΟΤΑΜΙ σε αυτό το θέμα, δεδομένου οτι το κόμμα αυτό επισήμως έχει δηλώσει οτι στηρίζει την συμφωνία των Πρεσπών.