Σε αυτό το βιβλίο, η ιστορική γειτονιά του Παγκρατίου αναβιώνει μέσα από δεκατέσσερα διηγήματα και νεανικές ιστορίες από μία εποχή τόσο μακρινή και ταυτόχρονα, τόσο κοντινή.

Στοιχεία έκδοσης

  • Συγγραφέας: Γιάννης Ν. Μπασκόζος
  • Εκδόσεις: Κέδρος
  • Αριθμός Σελίδων: 96
  • Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
  • Έτος έκδοσης: 2017

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί σίγουρα από τους μεγαλύτερους – καθόσον θα αναγεννηθούν οι μνήμες μιας παλαιότερης εποχής μέσα τους – αλλά και από τους νεότερους, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να δουν αρκετά βιωματικά μια άλλη Αθήνα, με άλλες συνήθειες, μάλλον όχι τελικά τόσο διαφορετικές από τις δικές τους, αλλά σίγουρα μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα από το σημερινό.

Εύπεπτο και γρήγορο βιβλίο, το οποίο ακόμα και ο πιο αναβλητικός αναγνώστης έχει την ικανότητα να το διαβάσει γρήγορα και διασκεδαστικά. Από την άλλη, ο χωρισμός σε μικρά διηγήματα, δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να το απολαύσει κομμάτι κομμάτι χωρίς να χάνει τον ειρμό, ακόμα και αν του χρειαστεί λίγο παραπάνω για να το ολοκληρώσει.

Χώρος που εστιάζει η δράση του βιβλίου, το Μετς. Και πρωταγωνιστές, νεαροί άνθρωποι με τα πρώτα άγχη, τα πρώτα σκιρτήματα, τις φάρσες… Η γενιά της γειτονιάς και του δρόμου… Σε μία άλλη εποχή αθωότητας…

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από κάθε γενιά ως πηγή διασκέδασης αλλά και ως ιστορικό κειμήλιο πια για μια Αθήνα που έχει ξεχαστεί, για χάρη των ανθρώπινων σχέσεων που δεν είναι πια καθόλου όμοιες με τότε αλλά και για τα συναισθήματα που θα παραμένουν πάντα κοινά στους νεαρούς ανθρώπους ανεξαρτήτως συνθηκών.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Δεκατέσσερα διηγήματα, το ένα δίπλα στο άλλο, συνθέτουν μια ιστορία ενηλικίωσης στο Μετς, την ιστορική γειτονιά του Παγκρατίου. Οι παρέες, τα ξενύχτια, τα συγκροτήματα της εποχής, οι πρώτες σινεφίλ ταινίες, τα φλερτ. Αλλά και η γλυκύτητα μιας βραδιάς, το άυπνο ξημέρωμα στις πλατείες, το άγχος μιας νεότητας που αγνοούσε το μέλλον.

Ο Σεφέρης στον Λέντζο, η συναυλία των Athens Pistols στο Άλσος Παγκρατίου, η ταβέρνα του Μεγαρίτη, το μικρό καφενεδάκι μεταξύ των οδών Καλλιρρόης και Αρδηττού, ο Γκοντάρ στο Κόρονετ. Πεδία άσκησης νεανικής σπατάλης.
Και μερικά διηγήματα σκόρπια, όπου ο ήρωας από το Μετς θα βρεθεί στο μεγάλο μπιλιαρδάδικο στην οδό Τζωρτζ, στον διαγωνισμό για το χειρότερο βιβλίο της χρονιάς ή με ποιητές ένα βράδυ στο Χαϊδάρι.
Η ζωή πάει κι έρχεται, αλλά η πνοή της Μάρκου Μουσούρου, της Αρχιμήδους και της Ερατοσθένους παραμένει μεθυστική.»