Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε η νέα προσθήκη της σειράς “Η ζωή των Ιδεών” των Εκδόσεων Πατάκη. Δηλώνουμε στο Politically Incorrect υπέρμαχοι των φιλοσοφικών μεταφράσεων, λόγω του ευαίσθητου περιεχομένου και την ιδιαιτερότητά τους στην απόδοση. Και εδώ θα σταθούμε σε αυτή την κριτική.
- Συγγραφέας: Ronald Dworkin
- Εκδόσεις: Πατάκης
- Αριθμός Σελίδων: 192
- Κατηγορία: Φιλοσοφικά Κείμενα
- Κυκλοφορία στην Ελλάδα: Φεβρουάριος 2019
Είναι αναμφίβολη η σημασία του Ronald Dworkin για τον τομέα της φιλοσοφίας που αφορά το δίκαιο, την ηθική και τα ανθρώπινα.
Τολμούμε να πούμε πως ιδίως στα ζητήματα πολιτικής ανάλυσης και θέσεων είναι ένας από τους καλύτερους μελετητές και αναλυτές και χωρίς κανένα πρόβλημα στην κατανόησή του ακόμη και για τους πιο δύσκολους αναγνώστες. Αυτό οφείλεται στην απλότητα και την νομική προσέγγιση των συλλογισμών του. Προκείμενες ακολουθούνται από συμπεράσματα και δεν χωράει κάποια δυσκολία στην ανάγνωσή του.
Σε αυτό το βιβλίο θα μας μιλήσει για την θρησκεία. Ο ίδιος ωστόσο δεν αναζητά την “ύπαρξη Θεού”. Θα ήταν πολύ τετριμμένο για έναν τέτοιο εκκοσμικευτικό αναλυτή. Αναζητά την έννοια της θρησκείας, και την προσέγγιση του κόσμου για τον Θεό και πως αυτή επηρεάζει τελικά την κοινωνία. Προσπαθεί τελικά να αποδείξει πως εκφράζεται η σχέση ή η μη σχέση με το Θεό.
Όπως προείπαμε όμως, το ζήτημα στην συγκεκριμένη έκδοση δεν είναι τόσο ο Dworkin αλλά η μετάφραση που έχουμε στα χέρια μας. Στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς, είμαστε τον άκρων όταν πρόκειται για μεταφράσεις φιλοσοφικών κειμένων. Ή που οι μεταφράσεις αυτές θα είναι άριστες – και πολύ συχνά βαριές και ασήκωτες, με όλη την τέχνη και σπουδή που μπορούμε να ρίξουμε πάνω τους – ή που θα είναι παρατημένες και θολές με κακές μεταφράσεις που μπερδεύουν τον αναγνώστη ή του μεταφέρουν λάθος την πληροφορία.
Οι εκδόσεις Πατάκη προσεγγίζουν στενά τον Dworkin, μεταφράζουν ταιριαστά τις έννοιες και σε σημαίνοντα σημεία ξεκαθαρίζουν με υποσημειώσεις στο ό,τι αναφέρεται ο συγγραφέας.
Η σειρά “Η ζωή των Ιδεών” όπως την βιώσαμε από το “Θρησκεία Χωρίς Θεό” φέρνει με ταπεινότητα και απλότητα αλλά χωρίς καμία έλλειψη σε επιστημονικότητα στα χέρια κάθε αναγνώστη την φιλοσοφία στην καθημερινή ζωή. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
“Το παρόν βιβλίο, το οποίο ο συγγραφέας του δεν πρόλαβε να δει τυπωµένο, βασίζεται στις Διαλέξεις Αϊνστάιν που έδωσε τον Δεκέµβριο 2011 στο Πανεπιστήµιο της Βέρνης και µπορεί να θεωρηθεί ένα είδος πνευµατικής διαθήκης. Η θρησκευτική στάση την οποία ο Ντουόρκιν προβάλλει εκφράζεται µέσα από την αποδοχή της αλήθειας δύο βασικών και συναφών αξιολογικών κρίσεων. Σύµφωνα µε αυτές, η ανθρώπινη ζωή έχει αντικειµενικόνόηµα και το σύµπαν εγγενή αξία. Η αναγνώριση της αλήθειας αυτών των δύο κρίσεων συνεπάγεται πως κάθε άνθρωπος οφείλει να προσπαθεί να ζει καλά, όπως υπαγορεύουν οι ηθικές υποχρεώσεις προς τον εαυτό του και προς τους συνανθρώπους του, και πως είναι σε θέση να νιώθει δέος µπροστά στην οµορφιά του κόσµου. Αυτές τις πεποιθήσεις τις συµµερίζονται κατά κανόνα οι πιστοί των παραδοσιακών θεϊστικών θρησκειών, αλλά, σύµφωνα µε τον Ντουόρκιν, ο θεϊσµός δεν είναι απαραίτητος για τη στήριξή τους. Και οι άθεοι µπορούν να τις συµµεριστούν, υιοθετώντας µια θρησκεία χωρίς θεό.”
Αρχισυντάκτρια Politically Incorrect – Αρθρογράφος – Πολιτικός επιστήμονας