Σε όλους μας συμβαίνει καθημερινά να είμαστε στο τρένο την ώρα που μπαίνει ένας ζητιάνος φωνάζοντας. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια ενόχληση στους τουρίστες και στους καθημερινούς επιβάτες. Πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;
Για να το κατανοήσουμε χρειάζεται να κάνουμε μια γρήγορη ανασκόπηση στα αίτια του φαινομένου και μετά αφού δούμε τις πολιτικές τάσεις επί του θέματος να δώσουμε προτάσεις για λύσεις.
Από ρεπορτάζ που έκανε για τα Νέα ο Κυριακόπουλος Κώστας στις 9/4/2017 υπολόγισε οτι κατά μέσο όρο ο κάθε ζητιάνος κερδίζει τη μέρα πάνω απο 20Ε. Με βάση την εκτίμηση των Αρχών υπολογίζεται οτι στη χώρα υπάρχουν περισσότεροι απο 50,000 εργαζόμενοι ως επαίτες τους οποίους τους εκμεταλλέυονται περισσότερα απο 200 μαφιόζικα κυκλώματα. Με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς, οι Έλληνες ενισχύουν αυτά τα κυκλώματα βοηθώντας τους επαίτες με περισσότερα απο 1 εκατομμύριο Ευρώ την ημέρα.
Οι επαίτες από την πλευρά τους συνήθως κρατούν ένα 15-30% των εσόδων τους, τα υπόλοιπα τα δίνουν στους εκμεταλλευτές τους. Με αυτό τον τρόπο συντηρείται η επικερδής αυτή δραστηριότητα, η οποία αποφέρει σημαντικά κέρδη απο την φιλανθρωπία κυρίως των επιβατών και των τουριστών.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις περιοχές που μένουν άστεγοι και στην μικροεγκληματικότητα η οποία επικεντρώνεται στο κέντρο της πόλης της Αθήνας και πάρα πολλές ληστείες γίνονται μέσα στους σταθμούς τρένου και μετρό.
Ένας από τους παράγοντες που μειώνουν την εγκληματικότητα στα τρένα αλλα και αυξάνουν τα έσοδα απο εισητήρια είναι οι ελεγκτές, οι οποίοι αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση μέσα στους συρμούς και στους σταθμούς (εκτός από μόνιμα εγκατεστημένους σε ορισμένους κεντρικούς σταθμούς).
Ένας άλλος παράγοντας είναι η αστυνομία. Η παρουσία αστυνομικού στους σταθμούς σε συνεργασία με τις εταιρείες σεκιούριτι που έχει προσλάβει ο ΟΑΣΑ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά (εφόσον δωθούν οι κατάλληλες οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους) στη λαθρεπιβίβαση και στην μικροεγκληματικότητα που παρατηρήται. Σε αυτή την κατέυθυνση κινήται ήδη η κυβέρνηση με την έκδοση του ΦΕΚ 5537 της 11/12/2018 με το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό της αστυνομίας να μετακινείται δωρεάν με τα ΜΜΜ και ως αντάλλαγμα να προσφέρει συμφωνημένες υπηρεσίες φύλαξης στους σταθμούς και στις υποδομές τους.
Η επέκταση της ήδη υπάρχουσας κοινωνικής πρόνοιας για τη συμπερίληψη των επαιτών και αστέγων στα συσίτια της εκκλησίας και του κράτους πιστεύω θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινήτρου για την επαιτεία. Στην ίδια κατεύθηνση θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό της βοήθειας του κοινωνικα εγγυημένου εισοδήματος (ΚΕΑ) το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ένα πενιχρό επίδομα ανίκανο να βοηθήσει πραγματικά λιμοκτονόυντες συμπολίτες μας.
Τέλος θα πρέπει να εξεταστεί η απαγόρευση της επαιτείας όπως συμβαίνει σε χώρες σαν την Νορβηγία. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο οταν εξαλείψουμε την ανάγκη για επαιτεία που υποχρεώνει ορισμένους συμπολίτες μας να καταφεύγουν σε αυτή την απελπισμένη μέθοδο βιοπορισμού.
Πτυχιούχος στον τομέα του Περιβάλλοντος με ενασχόληση με την επικαιρότητα και την πολιτική