Αποδόθηκε ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μία γιορτή πέρα από σύνορα και γλώσσες και να υπογραμμίζει ότι «το φως του 21ου αιώνα αγκαλιάζει» τον Ιερό Βράχο.

Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού Συγκεκριμένα, φωτίζονται εκ νέου 9 σημεία: Ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό.   Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού, για την αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ακρόπολης, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση.   Το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο αποδόθηκε σήμερα στις 20:00, παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, που παραβρέθηκαν στην Πνύκα.

«Το φως του 21ου αιώνα αγκαλιάζει την Ακρόπολη. Είναι γιορτή πέρα και πάνω από σύνορα και γλώσσες. Οι αξίες που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο αποτελούν πανανθρώπινο κτήμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του.    «Η Δημοκρατία και οι αρχές της κλασικής Αθήνας χρειάζονται περισσότερο φως στις μέρες μας καθώς κάποιοι αμφισβητούν το πολίτευμα του μέτρου και την ικανότητά του να φέρει ισότητα και δίκαιη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία. Απαιτούν και ανάδειξη εκείνων των πλευρών που θα οδηγήσουν στον αναστοχασμό των δημοκρατικών κανόνων. Ακριβώς όπως συμβαίνει τώρα και με το νέο τρόπο γνωριμίας μας με την Ακρόπολη», ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας.

«Εν μέσω της πανδημίας είναι πολύ σημαντικό η Αθήνα να μπορεί να προσφέρει στους Έλληνες, στους επισκέπτες της, στον κόσμο ολόκληρο μια νέα αναβαθμισμένη εικόνα του Ιερού Βράχου» δήλωσε μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον χαιρετισμό της.    «Η εικόνα του κορυφαίου μνημείου μας αντικατοπτρίζει και εκπέμπει την εικόνα της χώρας. Αγαθή τύχη θέλησε, τον στόχο μας αυτό να υιοθετήσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλ. Ωνάσης, το οποίο προσφέρθηκε ευγενώς να αναλάβει τη σημαντική χορηγία για μια σειρά έργων στην Ακρόπολη. Τα σημαντικότερα, είναι ο φωτισμός που πλέον καταυγάζει τα μνημεία, στέλνοντας μήνυμα κάλλους και αισιοδοξίας σε όλο τον πλανήτη, καθώς και η κατασκευή και η αντικατάσταση του ανελκυστήρα πλαγιάς, ενός πρωτοποριακού και εξαιρετικά σύνθετου έργο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο με απόλυτη ασφάλεια, όχι μόνο για ΑμεΑ, αλλά και για όλους όσους έχουν δυσκολίες στην προσέγγιση της Ακρόπολης και των μνημείων της», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Αυτά τα μάρμαρα κι αυτά που γράφτηκαν πάνω σε αυτά τα μάρμαρα, συνοδεύουν για 2.500 χρόνια, όχι μόνο τη μοίρα αυτού του τόπου, αλλά και τη διανόηση όλης της ανθρωπότητας. Ως Έλληνες αλλά και ως Ευρωπαίοι, ως πολίτες του κόσμου, ήταν εκπλήρωση οφειλής για εμάς στο Ίδρυμα Ωνάση να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Πολιτείας να συνδράμουμε στον ανασχεδιασμό του φωτισμού της Ακρόπολης των Αθηνών και των μνημείων, που αυτή τη στιγμή μας αντικρίζουν από το βάθος των αιώνων», δήλωσε στον δικό του χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου.