Γράφει η Ανιέζα Μεχμέτι

Το νέο εγχείρημα της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης κάνει τα πρώτα του βήματα και από ό,τι φαίνεται  το κοινό το έχει ήδη αγκαλιάσει.

Το Netflix σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να κερδίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον  του κοινού σε παγκόσμια κλίμακα, αφού παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες του να παρακολουθήσουν ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ ποικίλης θεματολογίας με ελάχιστο μηνιαίο χρηματικό αντίτιμο. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η πανδημία και τα αυστηρά μέτρα προστασίας των πολιτών ανάγκασαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να μείνει σπίτι, η δημοφιλής συνδρομητική υπηρεσία παρατήρησε τους χρήστες και τα κέρδη της να αυξάνονται καθημερινά. Όσον αφορά την ελληνική κοινωνία, δεν ήταν ελάχιστα τα άρθρα που πρότειναν ταινίες και σειρές του Netflix, ενώ οι πολίτες ενημέρωναν τους ακολούθους τους  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  για τα προγράμματα που παρακολουθούσαν.  Και ενώ τα περιοριστικά μέτρα αύξησαν τον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων υποχρεώνοντας τους να βρουν ευφάνταστους τρόπους καλοπέρασης εντός του σπιτιού, η ΕΡΤ φέρνει στην επιφάνεια την υβριδική πλατφόρμα της με την ονομασία ΕRTFLIX.

Η συνδρομητική πλατφόρμα της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης αποτελεί ένας φιλικός  και οργανωμένος χώρος για τον κάθε χρήστη, ο οποίος δύναται να παρακολουθήσει ταινίες, σειρές, βραβευμένα ντοκιμαντέρ, παιδικά προγράμματα, εκπομπές της ΕΡΤ καθώς και το σημαντικό και πλούσιο αρχείο της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης. Ο καθένας μπορεί να περιηγηθεί στο ERTFLIX μέσω smart-tv, smart phone, υπολογιστή και ταμπλετ χωρίς καμία επιπρόσθετη χρέωση, ενώ η  δομή του ταιριάζει με αυτή του Netflix,με αποτέλεσμα οι χρήστες να είναι εξοικειωμένοι και να μην αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της περιήγησης τους.

Επιπροσθέτως, είναι αξιέπαινο  να αναφερθεί πως το δημόσιο κανάλι της ΕΡΤ δεν περιορίστηκε μόνο στη δημιουργία της υβριδικής τηλεόρασης και στη δημοσίευση προγραμμάτων που είχαν ήδη παιχτεί στην τηλεόραση. Εδώ και λίγους μήνες η ΕΡΤ επενδύει σε πρωτότυπα προγράμματα, τα οποία κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον ανταγωνιστικό πεδίο έναντι των υπόλοιπων ελληνικών, ιδιωτικών καναλιών. Τόσο στα τηλεοπτικά κανάλια της όσο και στην υβριδική πλατφόρμα, ο τηλεθεατής μπορεί να παρακολουθήσει επιπλέον talk show εκπομπές, μουσικά και μαγειρικά προγράμματα, τηλεπαιχνίδια και νέες ελληνικές σειρές. Δεδομένου ότι το ελληνικό κοινό απαιτεί από τη δημόσια τηλεόραση να είναι πιο ενεργή, πιθανότατα η ΕΡΤ επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ελληνικού πληθυσμού.

Η αντίδραση των τηλεθεατών παρά μόνο αρνητική δεν ήταν. Πρόσφατη απόδειξη αποτελεί η παρακολούθηση των πρεμιέρων των τριών σειρών ελληνικής παραγωγής , «Τα καλύτερα μας χρόνια», «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» και «Η τούρτα μας». Συγκεκριμένα, η ΕΡΤ μέσω του ERTFLIX έδωσε τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν την Κυριακή 11/10 το πρώτο επεισόδιο των τριών σειρών, προκειμένου να σχηματίσουν μία πρώτη άποψη. Τα πρώτα σχόλια ήταν θετικά. Παρόμοια ήταν η αντίδραση του κοινού και στην πρώτη προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» στη μικρή οθόνη. Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στο Twitter και θα συνειδητοποιήσουμε πως η ΕΡΤ ήρθε αυτή τη φορά να μας εντυπωσιάσει. Μπορεί το Netflix να διαθέτει περισσότερα προγράμματα ξένης παραγωγής που μας επιτρέπουν νοερά να ταξιδέψουμε από τον καναπέ μας, αλλά αξίζει να δώσουμε μία ευκαιρία και να  υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης, η οποία επιχειρεί ενεργά να ενταχθεί στις επιλογές για ψυχαγωγία, ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού που ζει στην Ελλάδα.

Για αυτό, ετοιμάστε ποπ-κορν και καλή σας απόλαυση!