Γράφει ο Νίκος Βότσιος

To Ντιμπέιτ της Τρίτης ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες τόσο από τους αντιμαχόμενους αλλά και από τους υποστηρικτές τους. Η συνέχεια έμελλε να είναι διαφορετική. Οι Ρεπουμπλικάνοι υπολόγιζαν στο Ντιμπέιτ ώστε να κλείσουν τη δημοσκοπική διαφορά ενώ οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν στο να κλείσει την ίδια μέρα το ζήτημα της επανεκλογής. Και οι δύο έπεσαν έξω. Εάν έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρικούς όρους θα μιλούσαμε για ένα ματς πολλών προσδοκιών που κυριάρχησε το ξύλο και λιγότερο το θέαμα.

 

Trump

Ο σημερινός Πρόεδρος εμφανίστηκε δυναμικός, με στρατηγική να αποπροσανατολίσει και να «τραμπουκήσει» τον αντίπαλό του βασισμένος στην ηλικία και το ήπιο του χαρακτήρα του δευτέρου. Αυτό ακριβώς έκανε από το πρώτο λεπτό, αρκετές φορές με διακοπές οι οποίες πολλές φορές έβγαλαν τον Biden από τη δύσκολη θέση να διορθώσει ένα σαρδάμ ή να ανακαλέσει ένα στατιστικό. Οι προσπάθειες να αγχώσει τον αντίπαλο σίγουρα έπιασαν τόπο, όμως ο Biden κρατήθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έτσι δεν του προκλήθηκε κάποιο σημαντικό πλήγμα.

 

Biden

Ο τέως Αντιπρόεδρος παρά τις συνεχείς επιθέσεις, κρατήθηκε στο ύψος του, όμως αυτό τον κούρασε και φάνηκε, καθώς στα θετικά σημεία του λόγου του ήταν αρκετά χλιαρός με εξαίρεση κάποιες έτοιμες ατάκες, οι οποίες σίγουρα θα βρουν αντίκρισμα και αναπαραγωγή για αρκετές ημέρες. Αποκορύφωμα: Η επίκληση στο συναίσθημα για τους πολλούς θανάτους από τον κορωνοιό, με τα άδεια τραπέζια στα σπίτια.

Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η φρασεολογία του Biden στα σημεία που ένιωσε έντονη πίεση, η οποία μπορεί να αιτιολογείται από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές, όμως σίγουρα αποξένωσε τόσο τους αναποφάσιστους όσο και τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Φράσεις όπως :«Κλόουν», «Σκάσε», «Εγώ είμαι το Κόμμα» σίγουρα αποτελούν κηλίδα στο «Προεδρικό» του προφίλ, ένα από τα κεντρικά σημεία που υπερέχει έναντι του πιο αφιλτράριστου Trump, ο οποίος έχει συνηθίσει το κοινό σε αντίστοιχη φρασεολογία στο παρελθόν.

 

Οι Στόχοι

Και οι δύο καμπάνιες εμφανίζονται να προσπαθούν να συσπειρώσουν εσωτερικά δυνάμεις και όχι να πείσουν τους αναποφάσιστους, γεγονός που αποδεικνύει πως η πόλωση των τελευταίων μηνών έχει ήδη αναγκάσει τους περισσότερους Αμερικανούς πολίτες να διαλέξουν πλευρά.

Ο Τραμπ πέτυχε να δηλώσει με σαφήνεια τις θέσεις του χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να δώσει ένα όραμα για την επόμενη μέρα, έβγαλε το βράδυ στην άμυνα των θέσεων και των επιλογών του. Η ετοιμολογία του και η αυτοπεποίθηση του σίγουρα κράτησαν θετικούς τους ήδη υποστηρικτές, ωστόσο δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει ή να κερδίσει κάποιο νέο κοινό. Αυτό δεν πρέπει να εντυπωσιάζει, μας λέει ο Newt Gingrich, «Speaker Of the House» επί Ronal Reagan, ο οποίος αναφέρει πως «ιστορικά οι Ρεπουμπλικάνοι έχασαν τα ντιμπέιτ που επέλεξαν να εκφέρουν ήπιο και πολιτισμένο λόγο, χωρίς διακοπές και αντεπιθέσεις. Και αυτό γιατί σε ένα τέτοιο πλαίσιο εγκλωβίζονται και αναγκάζονται να συνομιλούν, ουσιαστικά απολογούμενοι, επί μιας αρνητικής για αυτούς θεματολογίας, που θέτουν εκ προοιμίου οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί τους και οι δημοσιογράφοι».

Όσον αφορά το συντονιστή, ούτε αυτός ξεχώρισε θετικά. Κάθε άλλο μάλιστα η παρουσία του κρίνεται πολύ πιο αρνητική έναντι των δύο συμμετεχόντων. Αρχικά αδυνατούσε να επιβάλλει την τάξη όταν οι υποψήφιοι διέκοπταν ο ένας τις απαντήσεις του άλλου κατά παράβαση των κανόνων και εν συνεχεία υπέπεσε αρκετές φορές σε διαπληκτισμό με τον Trump πάνω στις απαντήσεις που έδινε ο δεύτερος με αποκορύφωμα το εξής γεγονός: Όταν ο Biden είπε πως με το παραλήρημα(rant) του Trump, έχασε τη σειρά των ερωτήσεων, ο Chris Wallace έπεσε στο τεράστιο ατόπημα να εκφέρει σύμφωνη γνώμη σε μια προσβολή από τον ένα προς τον άλλο υποψήφιο.

Από την άλλη ο Biden -ο οποίος επίσης έκανε πολλές αλλά λιγότερες διακοπές- έθεσε ζητήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, προσπαθώντας να συσπειρώσει τις διάφορες ομάδες στη βάση του Δημοκρατικού κόμματος και να μην επαναληφθεί ένα 2016 όπου αρκετοί ψηφοφόροι του Bernie Sanders -οριακά δεύτερου στις εσωκομματικές, με υποψίες νοθείας- δεν ακολούθησαν τη Hillary στην κάλπη. Το θεσμικό του προφίλ σίγουρα θίχτηκε και τον απομάκρυνε από τον μέσο ακομμάτιστο πολίτη, όμως κέρδισε τους φανατικούς αντιτραμπικούς, τους οποίους σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ως όχημα για την είσοδο στο Λευκό Οίκο.

 

Τα πρώτα σχόλια στα τηλεοπτικά δίκτυα κάνανε λόγο για ισοπαλία και ο τελικός απολογισμός κρίνεται κάπου εκεί. Ο Trump κατάφερε να επιβληθεί στα σημεία και να κουράσει τον αντίπαλο αλλά σε καμία περίπτωση να τον εξουδετερώσει. Ο Biden αν και δεν έπεισε, σίγουρα δεν έχασε. Με την ψαλίδα να μην εμφανίζει αλλαγές ο χρόνος είναι στο πλευρό του και παραμένει το φαβορί.