Η σχετική ψηφοφορία, που ξεκίνησε από νέους Έλληνες που ζούνε στο εξωτερικό ξεπέρασε τις 70.000 υπογραφές και έχει ήδη γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ψηφίσματα που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας.

Το βασικό αίτημα των υποστηρικτών της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που προωθήθηκε από την πρωτοβουλία γυρίζουμε είναι να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα.

Όπως τονίζουν, με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ψηφίζουν μόνο όσοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν τα χρήματα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να ψηφίσουν  στις εθνικές εκλογές, ενώ δεν μπορούν να ψηφίσουν όσοι Έλληνες του εξωτερικού δεν έχουν τα χρήματα για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα εκείνες τις μέρες, σημειώνοντας ότι τις μέρες των εκλογών οι τιμές των εισιτηρίων είναι δυσθεώρητα υψηλές.

Προσθέτουν δε ότι οι εθνικές εκλογές είναι πολύ κοντά και ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα φέρει σχετική πρόταση μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους δεν έχει κάνει κανένα βήμα, ενώ δεν επιτρέπει να έρθει προς συζήτηση το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία από το 2016.

Το κλίμα μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν ήδη ιδιαίτερα βαρύ για τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του ΥΠΕΞ να μην συμμετέχουν στις ευρωεκλογές οι Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου με πρόσχημα το Brexit, αλλά και σε σχέση με δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ANT1 ότι οι Έλληνες του εξωτερικού και η ψήφος τους δεν θα πρέπει να “αλλοιώνει” τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα.

Εξαιτίας αυτού του κλίματος άλλωστε προειδοποιούν την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να φέρει νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα προσμετράται στο εθνικό ποσοστό. Όπως οι ίδιοι τονίζουν όσοι Έλληνες του εξωτερικού έχουν τα χρήματα για να πηγαίνουν στην Ελλάδα, η ψήφος τους θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με τους υπόλοιπους, κάτι που τονίζουν ότι θα είναι πρωτοφανές και για τα ελληνικά δεδομένα μετά το 1974 και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.