Τα απόρρητα έγγραφα εξασφάλισε το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) και δημοσιεύτηκαν χθες σε 17 όργανα του Τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο. Απαριθμούν του δρακόντειους κανόνες λειτουργίας των στρατοπέδων κράτησης που είναι εγκατεστημένα στην επαρχία Σιντζιάνγκ, την τεράστια επαρχία της βορειοδυτικής Κίνας με μουσουλμανικό στην πλειονότητά του πληθυσμό.
Το Πεκίνο αρνείται τον αριθμό αυτόν και κάνει λόγο για «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης», που στόχο έχουν την καταπολέμηση της ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης έπειτα από το κύμα επιθέσεων που εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια από Ουιγούρους.
Περιγράφουν με ακρίβεια με ποιον τρόπο οι δεσμοφύλακες οφείλουν να διαχειρίζονται την καθημερινή ζωή των κρατουμένων, από την απαγόρευση κάθε επαφής με τον έξω κόσμο, μέχρι το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση ασθένειας, σύμφωνα με την μετάφραση των εγγράφων που έδωσε στην δημοσιότητα το International Consortium of Investigative Journalists.
«Οι πόρτες των κοιτώνων, των διαδρόμων και των ορόφων πρέπει να διπλοκλειδώνουν αφού ανοίξουν ή κλείσουν…Απόλυτη βιντεοπαρακολούθηση πρέπει να εφαρμοσθεί στους κοιτώνες και στις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς τυφλά σημεία, κατά τρόπον ώστε οι φύλακες να είναι σε θέση να ασκούν παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, να καταγράφουν λεπτομερώς τα πράγματα και να αναφέρουν αμέσως κάθε ύποπτο περιστατικό».
Οφείλουν να παραμείνουν υπό κράτησιν τουλάχιστον ένα έτος, ακόμη και αν αυτός ο κανόνας δεν εφαρμόζεται πάντα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες πρώην κρατουμένων που εξασφάλισε το ICIJ.
Οι φύλακες δεν έχουν δικαίωμα να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις με τους κρατούμενους, ώστε να αποτραπεί κάθε κίνδυνος «συνέργειας», σύμφωνα με τις οδηγίες.
Στο Λονδίνο, η πρεσβεία της Κίνας αρνήθηκε την αυθεντικότητα των εγγράφων και τα χαρακτήρισε προϊόντα «απόλυτης πλαστογραφίας» και «fake news». «Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο ή εντολές για τα υποτιθέμενα “στρατόπεδα κράτησης” », δήλωσε η κινεζική πρεσβεία στην εφημερίδα The Guardian, που δημοσίευσε τα έγγραφα.
Ομως, για τον James Leibold, ειδικό σε θέματα κινεζικών εθνικών μειονοτήτων του Πανεπιστημίου La Trοbe στην Αυστραλία, τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν , «μάλιστα με τα λόγια» του Κομμουνιστικού Κόμματος, «την υπολογισμένη, καταναγκαστική και εξωδικαστική φύση των κρατήσεων αυτών».
«Κονιορτοποιούν την προπαγάνδα του Κόμματος, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για αθώα κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπου οι Ουιγούροι και οι άλλοι μουσουλμάνοι της Κίνας κάνουν εθελοντικά επαγγελματική άσκηση».
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.