Γράφει ο Θανάσης Κατσικίδης

Στο νέο αυτό άρθρο, παρουσιάζουμε τη συζήτηση με έναν από τους σπουδαιότερους εικονογράφους comics και cartoon στον κόσμο, τον Βρετανό John Higgins, τον άνθρωπο που έδωσε ζωή σε αγαπημένους χαρακτήρες όπως στον «Δικαστή Ντρεντ», σε αυτόν τον σκληροτράχηλο, αλλά δίκαιο όργανο αποκατάστασης της τάξης και του δικαίου, ενώ επίσης εικονογραφεί δίνοντας ζωή και στην πολύ-αγαπημένη σειρά υπερηρώων «Watchmen».

Στο συγκεκριμένο άρθρο πέρα από αυτήν την ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα διαβάσετε, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα βίντεο αποκλειστικότητα, όπου ο κ. Higgins σχεδίασε τον χαρακτήρα «Δικαστή Ντρεντ» ζωντανά μπροστά μας και μας τον αφιέρωσε.

Όπως πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε, ο κόσμος των comics είναι πολύ συναρπαστικός και μετά τη συζήτηση μας με τον σκιτσογράφο της σειράς Lucky Luke, καταφέραμε και φιλοξενήσαμε στη σελίδα μας τον John Higgins να μα μιλήσει για αυτόν τον τόσο δυναμικό και γεμάτο νοήματα κόσμο, αλλά και για τις σειρές που εικονογραφεί, όπως τον «Δικαστή Ντρεντ», μια σειρά που έκανε τα πρώτα της βήματα το 1977 και έκτοτε αγαπήθηκε από τον κόσμο και κυρίως από τους νέους που βρήκαν στήριξη σε έναν τραχύ, οξύθυμο, αλλά δίκαιο χαρακτήρα.

Ερώτηση: Τι είναι τα comics για εσάς και γιατί αποφασίσατε να εργαστείτε σε αυτόν τον κόσμο;

Απάντηση: Τα κόμικς αφορούν τη δημιουργικότητα, δηλαδή μέσω του ενδιαφέροντος μου να δουλεύω στα κόμικς (καλλιεργούσα τη δημιουργικότητα μου), αυτό είναι κάτι που αρέσει γενικότερα στους καλλιτέχνες. Μερικοί εκ των καλλιτεχνών που πραγματικά αγάπησα ήταν οι Richard Corbin και Bernie Wrightson και φυσικά γνωρίζετε ότι υπάρχουν και εκατομμύρια άλλοι.

Ερώτηση: Ποια comics είναι τα αγαπημένα σας και από τα έργα σας ποια comics προτιμάτε περισσότερο;

Απάντηση: Η σειρά Batman είναι μία από τις αγαπημένες μου. Άλλη μία είναι το «Court of Owls», η οποία είναι πολύ καλή, αποτελεί μια πολυσυλλεκτική παράδοσή. Ο νούμερο ένα χαρακτήρας μου είναι ο «Δικαστής Dredd», στον οποίο εργάζομαι τώρα και είμαι τόσο χαρούμενος για αυτό.

Ερώτηση: Πόσο καιρό χρειάζεται για να ζωγραφίσεις έναν χαρακτήρα όπως τον «Δικαστή Dredd» ή τους «Watchmen»;

Απάντηση: Στον «Δικαστή Dredd», αν κάνω μεμονωμένες σελίδες, θα μου πάρει 3 ημέρες με πλήρη χρώματα. Αν κάνω με μαύρη γραμμή και ψηφιακό χρώμα θα μου πάρει μιάμιση μέρα, οπότε διαρκεί δύο φορές περισσότερο για να κάνεις έναν πλήρως ζωγραφισμένο «Δικαστή Dredd».

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ένα comics μπορεί να σχετιστεί με μια πολιτική κατάσταση σε μια χώρα και να μεταφέρει μηνύματα για τους καταπιεσμένους ανθρώπους;

Απάντηση: Πάρα πολύ! Αυτό σημαίνει πως ο underground κομικογράφος στην Αμερική εισήγαγε τα comics για εκείνους που έκαναν πολιτικές δηλώσεις και πολλές δεν ήταν τόσο ισχυρές. Αυτό αφορά τις (πολιτικές) δηλώσεις που έκαναν κάποιες κοινωνίες, αλλά βασιζόμενες στην αλληλεγγύη στην Πολωνία τη δεκαετία του ’70 και του ’80 σημαίνει ότι είχαν μια εκ βάθους καταπίεση (οι κοινωνίες) και για αυτό είχαν τους underground κομικογράφους και αυτά τα cartoon υπάρχουν σε συγκεκριμένα βιβλία τα οποία πραγματικά αγαπάω, μπορώ να τα απολαύσω. Ειδικότερα, το να φτιάχνεις cartoon μπορεί να διαρρήξει την αισχρότητα της πολιτικής, αυτής που ονομάζουμε και ως δικτατορίας, όπως κάνοντας τους (τους πολιτικούς) να φαίνονται σαν ανόητοι. Οπότε τα πολιτικά cartoon και τα underground comics μπορούν να κάνουν δηλώσεις που θα απευθύνονται σε ανθρώπους που νομίζουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την υπάρχουσα κατάσταση, ξέρετε δηλαδή διάβασε αυτό, το οποίο σου παρουσιάζει διαφορετικά θέματα της πραγματικότητας, ακόμη και με μερικούς νέους όρους.

Εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε τον κ. Higgins και να του ευχηθούμε να συνεχίσει να δημιουργεί τους αγαπημένους αυτούς χαρακτήρες, καθώς και να τον προτρέψουμε να ξαναεπισκεφτεί τη χώρα μας, μιας και αποτελεί έναν άνθρωπο κόσμημα της τέχνης και της κουλτούρας των comic, που μας θυμίζει τα πολιτιστικά στοιχεία και τις νοοτροπίες των κοινωνιών που αποτυπώνονται πάνω σε αυτές τις φιγούρες και εικόνες.