Γράφει ο Παναγιώτης Καμπούρης

Τι δώρο θα ζητούσαν οι πολιτικοί αρχηγοί φέτος τα Χριστούγεννα από τον Άγιο Βασίλη; Στον απόηχο ενός έτους που ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε πολλά από όσα θεωρούσαμε δεδομένα τον 21ο αιώνα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση εισέρχονται σε μία προεκλογική περίοδο έντονη στη σκιά των όσων συμβαίνουν γύρω μας. Τι μπορεί να αλλάξει με την έλευση του νέου χρόνου και μέχρι την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών;

Η αλήθεια είναι πως με τη δημοσκοπική διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπρεπε να ελπίζει μόνο σε ένα θαύμα ενόψει των εκλογών του 2023. Ωστόσο, από το καλοκαίρι και μετά, μία σειρά γεγονότων δίνουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μία νότα αισιοδοξίας. Η υπόθεση των υποκλοπών βρίσκεται στη κορυφή της ατζέντας της Κουμουνδούρου και όχι άδικα, αφού όσο η υπόθεση δεν ξεδιαλύνεται, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να την χρησιμοποιεί ως το προεκλογικό του χαρτί. Η πιθανή εμπλοκή της Εύας Καϊλή σε σκάνδαλο χρηματισμού από το Κατάρ αποτέλεσε το ιδανικό Χριστουγεννιάτικο δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι και αν δεν έχει σηκώσει το γάντι μίας σφοδρής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ – υπάρχει πάντα ο δισταγμός της απλής αναλογικής και η ανάγκη μετεκλογικών συνεργασιών – ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπενθυμίσει στο κεντρώο ακροατήριο το αμαρτωλό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να επαναλαμβάνεται, και να πιέσει ασφυκτικά τον Νίκο Ανδρουλάκη στη μάχη του κέντρου. Κι επειδή οι ψήφοι δεν έρχονται με τον σάκο του Άγιου Βασίλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ευελπιστεί σε μία δικαστική απόφαση για την μία ή την άλλη περίπτωση που θα του δώσει την ευκαιρία να κερδίσει τις εντυπώσεις του εκλογικού σώματος.

Για το ΠΑΣΟΚ, πάλι, τα φετινά Χριστούγεννα δεν έχουν το εορταστικό κλίμα των περσινών. Με ζεστή ακόμα τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές, το 2022 έμοιαζε το έτος της ανασύνταξης. Ένα χρόνο μετά στη Χαριλάου Τρικούπη τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα. Η περίπτωση της Εύας Καϊλή και η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από την ηγεσία του κόμματος έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φάνηκε απροετοίμαστος να διαχειριστεί μία εσωκομματική κρίση και με έναν εντελώς ασυνήθιστο τρόπο “χρέωσε” την ευρωβουλευτή του στη Νέα Δημοκρατία. Τι θα ήθελε, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ αυτές τις γιορτές από τον Άη Βασίλη; Προφανώς, ηρεμία και καθαρό μυαλό. Ακολουθεί άλλωστε μια μακρά προεκλογική περίοδο και κάθε επικοινωνιακό ή άλλο παράπτωμα κοστίζει. Υπό άλλες συνθήκες το ΠΑΣΟΚ θα επιθυμούσε την αθώωση της Εύας Καϊλή, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, μάλλον μία τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε αρνητικά στο κόμμα και προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα πράγματα είναι πιο απλά. Αρχικά, οι γιορτές θα αποτελέσουν ορόσημο για την ημερομηνία των εκλογών. Θα είναι Φλεβάρης, Μάρτης ή Απρίλης; Μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει και σίγουρα οι κάλπες δεν ανακοινώνονται με την αλλαγή του έτους. Από εκεί και πέρα για την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα δεν ήταν κι εύκολο. Βασικά, για καμία κυβέρνηση δεν υπάρχει ευχάριστη περίοδος, αλλά για την υπάρχουσα η τετραετία είναι ένας Γολγοθάς. Φαντάζομαι πως σύσσωμη η κυβερνητική πλειοψηφία επιθυμεί τους πρώτους μήνες του 2023 τα μέτρα στήριξης να αποδώσουν και η κοινωνία να ανακουφιστεί από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει. Καλοδεχούμενη και οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά τον πληθωρισμό ή τον πόλεμο στην Ουκρανία που θα συμβάλει στην βελτίωση των οικονομικών δεδομένων και της ακρίβειας. Ασφαλώς και πολλά εξαρτώνται από τη στάση του γείτονα, που όσο θα πλησιάζουν οι δικές του εκλογές τόσο πιο απρόβλεπτος μπορεί να γίνει. Και φυσικά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να μην προκύψει άλλος Πάτσης ή Σπυράκη.

Τα ψέματα τελειώνουν. Η κλεψύδρα του χρόνου των εκλογών αρχίζει να αδειάζει με την είσοδο της νέας χρονιάς. Όλοι θα ήθελαν κάποιο δώρο πριν την μάχη των εκλογών. Ποιους θα επιλέξει ο Άγιος Βασίλης και τι θα τους φέρει;