Γράφει ο Παναγιώτης Καμπούρης

Τον χειμώνα ετούτο, άμα τον πηδήσαμε, για άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε” ερμηνεύει ο Διονύσης Σαββόπουλος στο ομώνυμο τραγούδι “Τον χειμώνα ετούτο” και οι στίχοι του, ίσως, να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από ποτέ την πραγματικότητα που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έδωσε το σύνθημα της επανεκκίνησης του κυβερνητικού έργου, που στην ουσία ποτέ δεν έπαψε να λειτουργεί μετά από ένα δύσκολο και καταστροφικό για το περιβάλλον καλοκαίρι. Παράλληλα, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσαν τους στόχους της νέας σεζόν με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση του στόχου οικονομικής ανάπτυξης στο 5,9% από 3,6% για το τρέχον έτος. Τι και αν η ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς γέννησε την φημολογία για πρόωρες εκλογές, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά μετά τις ομιλίες πρωθυπουργών στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση δεν έχει παρά μόνο να σκέφτεται την ανηφόρα που έχει να διαβεί τον χειμώνα που έρχεται.

Η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Ο κορωνοϊός παραμονεύει σε κάθε γωνιά της χώρας με τη μετάλλαξη “Δέλτα” να έχει κυριαρχήσει. Ο ρυθμός εμβολιασμού έχει μειωθεί με το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού να παραμένει ανεμβολίαστο. Το στοίχημα της διαθεσιμότητας και της επάρκειας των εμβολίων κερδήθηκε το προηγούμενο έτος, όμως δεν συνέβη το ίδιο και με το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, ώστε η χώρα να ξεμπερδέψει με την απειλή του “αόρατου” εχθρού. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της αποφυγής νέων μέτρων και τη μη επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας. Ο πρωθυπουργός τόνισε και από τη Θεσσαλονίκη ότι κοινωνία και οικονομία δεν θα ξανά κλείσουν. Βέβαια αυτό σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας. Ήδη από την αρχή της εβδομάδας ισχύουν περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, ενώ η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες παραμένει διαρκώς στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με το Μαξίμου να ακροβατεί πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί.

Η επικράτηση των ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και οι συνέπειες αυτής της κατάστασης έχουν αντίκτυπο και στην ίδια την Ελλάδα. Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ένα τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμα μεγάλη πρόκληση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί τα ελληνοτουρκικά να μην έχουν την ίδια ένταση με πέρυσι, ο Ερντογάν όμως έχει στα χέρια του ένα δυνατό όπλο, που κανείς δεν γνωρίζει πως θα το αξιοποιήσει. Όλο αυτό δημιουργεί μία μη προβλέψιμη κατάσταση, καθιστώντας έτσι απαραίτητη τη διαρκή αφύπνιση του κρατικού μηχανισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να μην εξελιχθούν οι όποιες μεταναστευτικές ροές σε ένα νέο 2015. Η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος, όταν κι εφόσον προκύψει, αποτελεί σημείο κατατεθέν για την κυβέρνηση και τη μελλοντική της πορεία.

Την ίδια στιγμή μία σειρά από ανατιμήσεις προϊόντων σε όλο το κόσμο θα εκτινάξουν το κόστος βασικών προϊόντων, όπως ο καφές, το κρέας, τα λαχανικά και το ψωμί, βάζοντας “φωτιά” στο οικονομικό πεδίο και προκαλώντας ανησυχία σε καταναλωτές και Μαξίμου. Πρόκειται για αυξήσεις δυσανάλογες του μεγέθους των εισοδημάτων των μέσων νοικοκυριών της χώρας μας, ενώ παρόμοια εικόνα θα έχουν και οι τιμές του ρεύματος, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων με στόχο την απορρόφηση της επιβάρυνσης του κόστους για τους καταναλωτές και το περιορισμό του φαινομένου. Ένας κρίσιμος χειμώνας για την ελληνική οικονομία, η οποία παρά τα δύο χρόνια πανδημίας δείχνει να αντέχει.

Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του προηγούμενου μήνα. Η περιβαλλοντική ζημιά που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση θέτουν σε ετοιμότητα την πολιτική προστασία και καθιστούν απαραίτητη την πρόληψη και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Η ταχύτητα, επιπλέον, του κράτους στην στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας μέσω των αποζημιώσεων και των έργων αποκατάστασης των περιοχών αυτών, θα κρίνουν εν πολλοίς το βαθμό αξιοπιστίας της κυβέρνησης σε λόγια και πράξεις. Αμφότερα πρόκειται για ζητήματα που έχουν αναλάβει δύο πρόσωπα επιλογής του πρωθυπουργού (ο κ.Στυλιανίδης στο νεοσύστατο υπουργείο κλιματικής κρίσης και προστασίας του πολίτη και ο κ. Μπένος στην ανάπλαση των καμένων εκτάσεων), από τα οποία θα κριθεί και ο ίδιος.

Με την κυβέρνηση να έχει διανύσει τα μισά της θητείας της, η κλεψύδρα των εκλογών έχει αρχίσει και μετράει αντίστροφα. Ακόμα και αν οι κάλπες στηθούν στο τέλος της τετραετίας, όπως επισήμανε για πολλοστή φορά και από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ο φετινός χειμώνας αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση. Οι αλλαγές στα πρόσωπα κατά τον ανασχηματισμό των προηγούμενων ημερών έδωσαν, σύμφωνα πάντα με τα κυβερνητικά στελέχη, νέα πνοή και διάθεση για έργο. Παρά το δύσκολο καλοκαίρι που προηγήθηκε και την μεγάλη φθορά που έχει υποστεί η σημερινή κυβέρνηση από τα πάμπολλα κρίσιμα ζητήματα που διαχειρίστηκε, διατηρεί μία καθαρή διαφορά από τον δεύτερο και κατά ιδρωμένο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η αντιπολίτευση δεν αποδίδει καρπούς, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να απολαμβάνει την αποδοχή του εκλογικού σώματος, παρά τα όσα του προσάπτονται κατά καιρούς και παρά τις όποιες αστοχίες διακρίνουν το κυβερνητικό του έργο. Αυτή τη στιγμή είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και γνωρίζει και ο ίδιος ότι από τους δικούς του χειρισμούς κι επιλογές, το χειμώνα ετούτο, εξαρτάται το μέλλον της κυβέρνησης του.