Γράφει ο Άγγελος Νταϊλιάνης

Πρόκειται για την Dialectica, μια ελληνική νεοφυή (start up) επιχείρηση. Από την ίδρυσή της εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) το καλοκαίρι του 2015, αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, δίχως να λάβει χρηματοδότηση, καθώς αρχικά χρηματοδοτήθηκε με ίδια κεφάλαια, ενώ ήδη από τον 3ο χρόνο υπήρξε κερδοφόρα. Ως εκ τούτου, ανήκει στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη.

Όραμά της: Η απλοποίηση και παράλληλη εκσυγχρόνιση της πρόσβασης στην γνώση για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων παγκοσμίως.

Ενώ στόχος της για τα επόμενα πέντε χρόνια: Η εξασφάλιση μιας ισχυρής παρουσίας σε όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα, η απασχόληση τουλάχιστον 1.000 εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο και η συνεχής επέκταση του χαρτοφυλακίου της με νέες, καινοτόμες υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών της.

H Dialectica ουσιαστικά κάνει business intelligence και market research, η διαφορετικά knowledge brokering. Δηλαδή συνδέει θεσμικούς επενδυτές, private equity funds, συμβουλευτικές, πολυεθνικές και άλλες μεγάλες εταιρείες με εξειδικευμένα στελέχη των αγορών (experts) οι οποίοι τους ενδιαφέρουν, αποσκοπώντας να εξασφαλίσουν real time πληροφορίες, προκειμένου να αξιολογήσουν επενδυτικές συμφωνίες εκατομμυρίων. Κατά διαστήματα ζητούν και στην χώρα μας τις υπηρεσίες της. Παράλληλα, ενημερώνει τους πελάτες της για τις κινήσεις των ανταγωνιστών τους και προτείνει πιθανούς συνεργάτες – προμηθευτές, ενώ διαθέτει δεδομένα από ποικίλους τομείς.

Από δύναμη 4 ατόμων κατά την δημιουργία της, πλέον η Dialectica απασχολεί 800 εργαζομένους στα γραφεία της, με τους 520 εξ’ αυτών να βρίσκονται στην Ελλάδα και προσλαμβάνει περισσότερα από 40 άτομα τον μήνα. Πιο συγκεκριμένα, εκείνα τοποθετούνται σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ τους προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία από άποψη αναγνώρισης αμοιβών, παροχών, επαγγελματικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος εργασίας. Αξιοποιεί από το ξεκίνημά της ένα καινοτόμο εργασιακό μοντέλο, με αποτέλεσμα να προσφέρει ένα ποικιλόμορφο διεθνές περιβάλλον με κέντρο τον άνθρωπο – εργαζόμενο, πελάτη, συνεργάτη.

Έδρα της επιχείρησης στην Ελλάδα η Αθήνα και ειδικότερα το Θησείο. Στο τέλος του 2023 η εταιρεία θα μετακομίσει στον εμβληματικό Πύργο του Πειραιά, στο πρώτο «πράσινο» και ψηφιακό, ψηλό κτήριο της χώρας. Αποτελεί τον 1ο μισθωτή ο οποίος ανακοινώνει επίσημα πως θα στεγαστεί στους ορόφους του. Συγκεκριμένα έχει κλείσει ήδη 6 ορόφους και ενδεχομένως θα εξασφαλίσει και άλλους. Το κτήριο τοπόσημο αναπτύσσεται από την κοινοπραξία των DIMAND, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της Prodea Investments.

Πολυάριθμοι και ποικίλοι είναι οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν την Dialectica να επιλέξει τον Πύργο. Ο βιώσιμος σχεδιασμός του κτηρίου σε συνδυασμό με το ότι είναι ο 1ος «πράσινος» ουρανοξύστης στην Ελλάδα και το γεγονός ότι αποτελεί σύμβολο αναγέννησης και ορόσημο ανάπτυξης. Επιπλέον, η στρατηγική του θέση στην αφετηρία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Τοποθετείται σε απόσταση 500 μέτρων από τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο, 250 μέτρων από την γραμμή του μετρό και έχει προσβασιμότητα του σε άτομα με αναπηρία, εμποδιζόμενα άτομα. Έπειτα, αποτελεί έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή και κοινωνία, όχι μόνο του Πειραιά, αλλά ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Αθήνας. Συνιστά μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής η οποία αξιοποιεί την αειφορία ως καταλύτη ανάπτυξης. Επίσης, διαθέτει πιστοποίηση στην ανώτατη βαθμίδα Platinum σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο LEED, ενώ θα φέρει και πιστοποίηση WELL.

Προσφάτως, η Dialectica αναδείχθηκε ως Best Workplace από το Great Place to Work Hellas για 3η συνεχόμενη χρονιά, σε Ελλάδα και Ευρώπη κατακτώντας την 2η και 9η θέση αντίστοιχα. Στα πλαίσια της συμβολής της στην εθνική προσπάθεια καταπολέμησης του brain drain το οποίο πλήττει την Ελλάδα, προσλαμβάνει Έλληνες graduates καθώς όπως τονίζει ο κύριος Γιώργος Τσαρούχας συνιδρυτής και CEO της Dialectica:

«Πολλοί από τους εργαζομένους μας αμφιταλαντεύονταν αν μετά τις σπουδές τους, θα συνέχιζαν την επαγγελματική τους πορεία στο εξωτερικό. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς, ταλαντούχους νέους που μπορούν να διαπρέψουν σε οποιοδήποτε επαγγελματικό τομέα αλλά και ΑΕΙ.»

Συνδυαστικά, η Dialectica ανακοινώνει ένα καινούργιο της εγχείρημα προσέλκυσης ταλέντου επονομαζόμενο “Build Your Future In Athens”, το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο παρέχει την δυνατότητα σε νέους, όπως και έμπειρους επαγγελματίες από όλον τον κόσμο – μεταξύ των οποίων και Έλληνες οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στην χώρα μας – να ενταχθούν στην ομάδα της. Επιπρόσθετα, τους προσφέρει καθοδήγηση και στήριξη τόσο σε διαδικασίες σχετικές με δημόσιες υπηρεσίες και τραπεζικούς λογαριασμούς όσο και σε διαμονή και έξοδα μετακόμισης μεταξύ άλλων, για την εύκολη, ομαλή και ολοκληρωμένη ένταξή τους.

O CEO της Dialectica, Γιώργος Τσαρούχας με τον CEO της DIMAND Δημήτρη Ανδριόπουλο.