Το δεύτερο lockdown είναι γεγονός πια για τη χώρα μας, όπως και για τα ειδικά μέτρα για τη μετακίνηση των πολιτών, τα οποία θα εφαρμοστούν από το Σάββατο στις 6 το πρωί. Ο  αριθμός 13033 μπαίνει ξανά στη ζωή μας και πρέπει να στέλνουμε SMS, προκειμένου να μπορέσουμε να μετακινηθούμε.

Σημειώνεται ακόμη, πως η κυκλοφορία απαγορεύεται μετά τις 9 και θα ξεκινά ξανά στις 5 το πρωί. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν,  θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους. Όσον αφορά τη μετακίνηση για το σούπερ μάρκετ, θα μπορείτε να πηγαίνετε με 3 τρόπους:

1.Αποστολή  SMS στο 13033  διαλέγοντας τον αριθμό 2 που ισχύει για το σούπερμάρκετ

2.Συμπληρώντας ένα έντυπο που θα αναφέρει τους 6 λόγους που επιτρέπεται να μετακινηθείτε διαλέγοντας το 2ο κουτάκι, που αντιστοιχεί στο σούπερ μάρκετ και

3. με χειρόγραφη Βεβαίωση

Αναλυτικά τι ισχύει για την κάθε περίπτωση:

1. Αποστολή SMS
Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

● 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
● 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
● 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
● 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
● 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
● 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν. Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’εξαιρεση μετακίνησης.

2. Εκτυπωμένο έντυπο – Συμπλήρωση Εντύπου
Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε και να φέρετε μαζί σας το ειδικό έντυπο, που επιτρέπει τη μετακίνηση σας, Βρείτε το ΕΔΩ.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση
Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:
● Όνομα/Επίθετο
● Διεύθυνση κατοικίας
● Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
● Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή