Γράφει ο Ηλίας Σολωμός

Η νέα χρονιά βρίσκει το σύνολο του πολιτικού φάσματος σε μία κατάσταση στασιμότητας ως απόρροια της διαρκούς ενασχόλησης με οτιδήποτε άπτεται της πανδημίας του COVID-19. Η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία απέσπασε τα ένσημα για τη διαχείριση του πρώτου κύματος του φονικού ιού, κλήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια του παρελθόντος έτους να σβήσει φωτιές σε πολλά ταμπλό. Η υβριδική κρίση του Μαρτίου με την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από το ερντογανικό καθεστώς, οι συνεχείς αψιμαχίες και η ανάγκη ύψιστου βαθμού αποτροπής στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και φυσικά η έλευση της πανδημίας με τον αναγκαστικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, αθροιστικά έφτιαξαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπαρήλθε των προκλήσεων και παράλληλα έθεσε τις βάσεις για μια αλλαγή του δόγματος της ελληνική εξωτερικής πολιτικής. Μετά από δεκαετίες σημειώθηκε κινητικότητα στις υποθέσεις των οριοθετήσεων θαλασσίων συνόρων με την σύναψη συμφωνιών με τις Ιταλία και Αίγυπτο καθώς και με την από κοινού με την Αλβανία απόφαση προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την αντίστοιχη διαφορά, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι το 2021 θα αρχίσουν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις που τα δύο lockdown άφησαν στην οικονομία με αύξηση της ανεργίας και όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του, θα διαπιστώσουν ότι η περίοδος χάριτος του ελληνικού λαού έχει τελειώσει. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναμένεται ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος με ενεργοποίηση περισσότερων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, μιας και σωρεύονται παράπονα από την βάση της παράταξης ότι ο πρωθυπουργός έχει εξαντλήσει τα ανοίγματα και την αξιοποίηση στελεχών του κέντρου και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλο ενδιαφέρον όσο και προκλήσεις κρύβει το 2021 και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πασχίζει ακόμη να βρει τον βηματισμό του και δημοσκοπικά δείχνει να κινείται σε επίπεδα υποδεέστερα από το 32% που απέσπασε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Είναι σαφές ότι έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται να αποδείξει αν εννοεί πραγματικά τα περί σοσιαλδημοκρατικοποίησης του κόμματος ή αν θα συνεχίσει να πατάει σε δύο βάρκες με ανοχή φαινόμενων τύπου Καρανίκα ή Παύλου Πολλάκη.

Στο ΚΙΝΑΛ αυτή την στιγμή υπάρχει πυρετός εσωκομματικών διεργασιών, καθώς αναμένεται στο τέλος του 2021 η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού από την βάση. Η πρωτοκαθεδρία της Φώφης Γεννηματά πρόκειται να αμφισβητηθεί μιας και σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος κα  έχουν ήδη εκδηλώσει την επιθυμία    ή εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς. Από πολλούς διατυπώνεται η άποψη ότι μια ανανέωση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ με ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή στελεχών και το κυριότερο ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα του κοινοβουλίου (ΕΛ.ΛΥ, ΜΕΡΑ25, ΚΚΕ) δεν προβλέπεται κάποια θεαματική μετατόπιση με το καθένα να εστιάζει κυρίως στην άντληση ψήφων διαμαρτυρίας από τα μεγαλύτερα κόμματα. Αν ένα στοιχείο αξίζει να επισημανθεί είναι η προσπάθεια του Κυριάκου Βελόπουλου να ‘‘χαϊδέψει’’ ένα κοινό αντιδραστικό με κοινά στοιχεία την αντίθεση στους εμβολιασμούς, στην χρήση μάσκας, τις θεωρίες συνωμοσίας κλπ.

Καταληκτικά, με δεδομένη και την αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ με την ορκωμοσία Biden, οι εξελίξεις τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο εσωτερικό με την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού θα τρέξουν με γοργούς ρυθμούς. Αν κάτι είναι σίγουρο, αυτό είναι πως το 2021 δεν πρόκειται να μας κάνει να βαρεθούμε!!!

Καλή χρονιά σε όλους και ευτυχισμένο το νέο έτος!!!