Όπως έχει γίνει γνωστό, μία νέα παραλλαγή του κορονοϊού έκανε την εμφάνισή της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τον λόγο αυτό, η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε νέο lockdown στην επικράτειά της, το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της δράσης της βρετανικής κυβέρνησης, Μάικλ Γκόουβ, σε συνέντευξή του στο Sky News, επεσήμανε ότι «Μπαίνοντας στον Μάρτιο, θα μπορούμε να άρουμε ορισμένους από τους περιορισμούς αυτούς, αλλά όχι απαραίτητα όλους», ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, προκειμένου να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε να αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς».

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έθεσε πιο αυστηρά μέτρα στο lockdown της Βρετανίας, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, τα οποία μέχρι τώρα παρέμεναν ανοιχτά. Πλέον, οι εκπαιδευτικές βαθμίδες θα διεξάγουν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως.

Η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα να έχουν εμβολιαστεί τα άτομα άνω των 70 ετών όπως και οι υγειονομικοί, δηλαδή ομάδες του πληθυσμού οι οποίες είναι περισσότερο εκτεθειμένες και ευάλωτες απέναντι στον κορονοϊό. Οι παραπάνω πληθυσμιακές ομάδες υπολογίζεται ότι ανέρχονται περί τα 13 εκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός στην Βρετανία θα πραγματοποιηθεί με δύο εμβόλια, της Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca/Οξφόρδης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Τζόνσον ζήτησε από τους Βρετανούς να ξεκινήσουν πάραυτα την τήρηση των νέων μέτρων, παρότι το «νέο» lockdown θα εφαρμοστεί από την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 00:01 (τοπική ώρα Βρετανίας). Στους κατοίκους της Βρετανίας δεν επιτρέπεται η έξοδος από τις κατοικίες τους παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανάγκης, όπως για αγορά προμηθειών ή επίσκεψη σε γιατρό.

Τέλος, χρήζει διευκρίνισης πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου με περισσότερους από 75.000 θανάτους ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σε καθημερινή βάση περισσότερα από 50.000 κρούσματα κορονοϊού.

 

Πηγή άντλησης πληροφοριών: cnn.gr