Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Το 2020 είναι ένας χρόνος που χαρακτηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά από την πανδημία και της επιρροές της. Βρεθήκαμε σε πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες. Από τη μία ο περιορισμός των ελευθεριών και της οικονομικής δραστηριότητας και από την άλλη η καθημερινή πολιορκία της υγείας μας.

Τα προβλήματα δε θα φύγουν απλά επειδή θα πάρουμε καινούργιο ημερολόγιο. Το 2021 δεν ξεκινά με λευκή σελίδα, αλλά υπό τα «μαύρα σύννεφα» των λουκέτων σε χιλιάδες επιχειρήσεις, εκατοντάδων ασθενών στην εντατική και πολλών περισσοτέρων μόλις ένα βήμα μακριά.

Κάπως έτσι μας αφήνει το 2020. Με τον κορωνοϊό να αντέχει παρά την καραντίνα και τον κίνδυνο της νέας μετάλλαξης να καραδοκεί για την πρώτη ευνοϊκή για αυτόν συγκυρία. Μέσα σε αυτό, το 2020 έστω και στις τελευταίες μέρες, ήρθε το εμβόλιο.

Οι καλύτερες εταιρείες του κόσμου έκαναν την προσπάθειά τους και πλέον έχουμε το πρώτο όπλο κατά του ιού. Σύμφωνα με τον δρ. Φαούτσι των ΗΠΑ θα είχαμε ένα ικανό όπλο αν το εμβόλιο είχε αποδοτικότητα 70%, ενώ τόσο αυτό της Pfizer όσο και της Moderna ξεπερνούν το 90-95%. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως αντί της αρχικής πρόβλεψης περί εποχιακής νόσου, ίσως επιτευχθεί και η εξάλειψη του ιού.

Όμως όσο καλά και αν τα πάει το εμβόλιο, δε θα λήξει η «μάχη» μέσα σε μια βδομάδα, ούτε σε ένα μήνα. Στο καλύτερο σενάριο, θα εμβολιαζόμαστε μέχρι το καλοκαίρι, ενώ σε ένα δυσμενέστερο μέχρι το φθινόπωρο. Το διάστημα αυτό δεν είναι αμελητέο, ούτε πρόκειται για περίοδο χάριτος. Θα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή προκειμένου να συνεχίσουμε να προστατεύουμε εαυτούς αλλά και τους οικείους μας.

Για το λόγο αυτό οι ευχές για υγεία δεν υπήρξαν ποτέ πιο επίκαιρες. Ειδικά για όσους έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό. Αυτοί δίνουν τη δική τους μάχη μέσα στο φόβο, την αβεβαιότητα, τη μοναξιά. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να τους δώσουμε θάρρος και κουράγιο. Ευχές λοιπόν και για δύναμη. Ευχές και για επιτυχία σε αυτή τη μάχη.

Όταν το μαρτύριο του κορωνοϊού τελειώσει, οι πληγές που θα αφήσει προβλέπονται ακόμη μεγαλύτερες. Εκεί θα χρειαστεί να υπερβούμε τους εαυτούς μας προκειμένου να επιστρέψει η οικονομία στην κανονικότητα. Και αυτό ισχύει μόνο για την οικονομία, γιατί οι άνθρωποι που θα λείψουν δε θα επιστρέψουν ποτέ. Έτσι λοιπόν εύχομαι η αναπόφευκτη διαδικασία να κάνει τον κύκλο της με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Καλή Χρονιά σε όλους!

Αναδημοσίευση από τον Πρωινό Λόγο – 01/1-2021