Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Πολλοί υποθέτουν ότι ο ανασχηματισμός που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκλογικός, δηλαδή ότι το να συμπεριλάβει άτομα από πολλούς πολιτικούς χώρους αποσκοπεί σε μία σύντομη έξοδο στις κάλπες και η πολυμερής αυτή εκπροσώπηση αποσκοπεί στο βέλτιστο εκλογικό αποτέλεσμα. Άλλοι πάλι εκτιμούν πως ο πολιτικός χρόνος που επιλέχθηκε για τον ανασχηματισμό αποτελεί το καταλληλότερο έδαφος για αλλαγή σελίδας εντός της πανδημίας.

Ανεξάρτητα του χαρακτήρα του ανασχηματισμού μπορεί κανείς να αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τις όποιες εκλογές, καθώς και για τις προτεραιότητες του πρωθυπουργού. Και αυτές οι προτεραιότητες αφορούν κομβικά σημεία του δημόσιου διαλόγου, αλλά και των κοινωνικών αναγκών της εποχής. Δημογραφικό, πολιτισμός, μεταναστευτικό και ασφαλιστικό είναι τα τέσσερα σημεία που σίγουρα υπογραμμίστηκαν κατά την τοποθέτηση συγκεκριμένων προσώπων – κλειδιών σε αντίστοιχες θέσεις.

Η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρίας Συρεγγέλα, σε Υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, αναδεικνύει τόσο την επιβράβευση στο έργο της ως Γ.Γ. με σημαντικό έργο την προστασία και ενημέρωση κακοποιημένων γυναικών κατά την περίοδο της πανδημίας, όσο και την ανάδειξη του δημογραφικού ως ένα από τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές κοινωνίες και ιδιαίτερα χώρες που χαρακτηρίζονται από χαμηλό πληθυσμό, όπως είναι η Ελλάδα.

Ο νέος Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ως τώρα Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, προερχόμενος από το Ποτάμι είναι μία ένδειξη για το γεγονός ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα εποχή και ότι ο πολιτισμός είναι πιο σύγχρονος παρά ποτέ.

Η τοποθέτηση της Σοφίας Βούλτεψη στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως αρμόδια ένταξης, μιας πεπειραμένης πολιτικού και δημοσιογράφου, αντίστοιχα υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ασύλου, ένα ζήτημα που έχει ήδη κοστίσει πολιτικά στην κυβέρνηση.

Τελικά, όσον αφορά το ασφαλιστικό, η επιλογή του Κωστή Χατζηδάκη για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επιβεβαιώνει την διαφορά πολιτικής ανάμεσα στο Μαξίμου και την ως τώρα διοίκηση του Υπουργείου καθώς και την ανάγκη άμεσης δράσης σε ένα φλέγον σύγχρονο πολιτικό ζήτημα. Ο συγκεκριμένος Υπουργός άλλωστε πρόκειται για τον κατεξοχήν διαχειριστή δύσκολων πολιτικών ζητημάτων κατά την πολιτική του πορεία με κρισιμότερο παράδειγμα το ζήτημα της Ολυμπιακής, αλλά και προσφάτως της ΔΕΗ. Το βασικό ζήτημα που υπήρχε φαίνεται πως είναι ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού, η ιδιωτική ασφάλιση, ο οποίος αποτέλεσε μία από τις κεντρικές πολιτικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προεκλογικά και έχει ακουστεί ότι ο μέχρι τώρα Υπουργός είχε αντίθετη άποψη. Η καυτή πατάτα που αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης δεν είναι άλλη από τις εκκρεμείς προς έκδοση συντάξεις, οι οποίες φτάνουν σε αριθμούς ρεκόρ μαζί με κύριες και επικουρικές πάνω από τις 200.000. Και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές την έκδοσή τους μέχρι το τέλος του 2021.

Περισσότερες γυναίκες εισήλθαν στην κυβέρνηση, για την έλλειψη των οποίων είχε δεχθεί αρνητική κριτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρώτο σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά και μία ισορροπία σε νέα πρόσωπα με παλιά στις θέσεις των υπουργών. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να επιβραβεύει την σκληρή δουλειά, αλλά είναι σημαντική για αυτόν και η αφοσίωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα όπως έχει παρουσιαστεί προεκλογικά. Καταλαβαίνει κανείς τελικά πως, αν και ενδιαφέρον θέμα συζήτησης, μικρή σημασία έχει ο χαρακτήρας του ανασχηματισμού, ενώ η επιλογή προσώπων στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια είναι η ένδειξη για να μπορέσει να κατανοήσει κανείς την σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με λίγα λόγια, ανεξάρτητα του αν οι λόγοι είναι εκλογικοί ή ουσιαστικοί, και όχι πάντοτε συναρτημένοι με την πανδημία, είναι απολύτως σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα φλέγοντα ζητήματα του σήμερα.

Αναδημοσίευση από τον Πρωινό Λόγο – 08/1-2021