Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε ο χώρος έξω από το ΑΠΘ, με την αστυνομία να προχωρά σε πέντε προσαγωγές (από τις οποίες η μία μετατράπηκε σε σύλληψη) και τον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει πως απέτρεψε την εισβολή της αστυνομίας και την εκκένωση της κατάληψης του πανεπιστημίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thestival, συνελήφθη ένας 23χρονος για απείθεια και παράβαση του νόμου περί όπλων, και στους προσαχθέντες βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκονται περιμετρικά του Ιδρύματος, ενώ η πρυτανεία του ΑΠΘ τελεί εδώ και μέρες υπό κατάληψη. Σύμφωνα με το thestival, διμοιρία των ΜΑΤ επιχείρησε να ανακόψει πολυπληθή ομάδα ατόμων να εισέλθει στους χώρους του Ιδρύματος, ενώ οι αστυνομικοί δέχθηκαν πέτρες από νεαρούς που προλάβαν να μπουν εντός του campus και την πλατεία Χημείου.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χημικά και κρότου-λάμψης. O κυριότερος όγκος των ατόμων εμποδίστηκε από τους άνδρες των ΜΑΤ και επέστρεψε στο ΕΚΘ, το οποίο τελεί υπό κατάληψη.

Ειδικότερα, ομάδα περίπου 100 ατόμων κινήθηκε από τη Ροτόντα προς την Παλιά Φιλοσοφική του ΑΠΘ με σκοπό να εισέλθει στον χώρο του πανεπιστημίου. Αστυνομικοί που βρίσκονταν στο ύψος του Σιντριβανιού επενέβησαν.

Τελικά, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από τους δρόμους περιμετρικά του ΑΠΘ. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, πρώτες αποχώρησαν οι κλούβες των ΜΑΤ που βρίσκονταν επί της οδού Εθνικής Αμύνης, ενώ λίγο αργότερα έφυγαν και οι διμοιρίες που είχαν εγκατασταθεί επί της οδού Εγνατίας, στο ύψος της Πρυτανείας και της αίθουσας τελετών.

Το τοπικό ΜΜΕ voria.gr μετέδωσε ότι εντός των εγκαταστάσεων του ΑΠΘ παρέμεναν φοιτητές, δικηγόροι, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρυσοχοΐδης: Οι πολίτες πληρώνουν για σπουδές, όχι για επαναστατικές ασκήσεις
Το GRtimes αναφέρει ότι η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας για τα όσα γίνονται εντός του ΑΠΘ και την κατάληψη που συνεχίζεται για 15η ημέρα, είπε ότι όσοι παρεμποδίζουν τη λειτουργία του δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα.

«Οι πολίτες πληρώνουν για σπουδές και όχι για επαναστατικές ασκήσεις», επεσήμανε.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ΑΠΘ
Στον χώρο του πανεπιστημίου, προκειμένου να αποτρέψουν την εκκένωση του ΑΠΘ, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Αμανατίδη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Δώρα Αυγέρη, μαζί με τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματος Κώστα Αμπατζά και πανεπιστημιακούς καθηγητές, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, η Ιφιγένεια Καμτσίδου κ.ά. Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές ζήτησαν την αποχώρηση των αστυνομικών.

Νοτοπούλου: Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο
«Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Μετά το χθεσινό περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη, βλέπουμε να έχει περικυκλώσει το ΑΠΘ με πολλές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες πιθανότατα θα επιχειρήσουν να εκκενώσουν την κατάληψη. Ζητήσαμε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους ακαδημαϊκούς με τους φοιτητές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει τόπος ειρήνης και γνώσης. Σε καμία περίπτωση βίας», ανέφερε σε δηλώσεις της η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Μυλόπουλος: «Εμπρηστής είναι ο νόμος»
Έξω από τον χώρο της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκε και ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων πως «η βία και η καταστολή είναι έννοιες ξένες» για το πανεπιστήμιο.

«Είμαστε εδώ μια ομάδα καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας μέχρι την τελευταία στιγμή μήπως και κυριαρχήσει η λογική, η σύνεση και ο διάλογος. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος διαλόγου, είναι ένας χώρος ορθού λόγου, είναι ένας χώρος όπου παράγεται και μεταδίδεται η επιστήμη, επομένως η βία και η καταστολή είναι έννοιες ξένες με την έννοια του πανεπιστημίου. Αυτό το πράγμα προσπαθούμε να υπερασπιστούμε μέχρι τελευταία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

Και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο μόνιμη αστυνομική δύναμη εγκατεστημένη μέσα στα πανεπιστήμια. Και πριν από αυτό, τα πανεπιστήμια ήταν “νεκρά”. Με το lockdown και την τηλεκπαίδευση από το σπίτι στο πανεπιστήμιο δεν υπήρχε άνθρωπος, δεν υπήρχε ψυχή. Και κατάφεραν με τον νόμο αυτόν να αναστατώσουν το πανεπιστήμιο και να ζωντανέψουν ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο δεν ξέραμε ότι υπήρχε καν. Ο εμπρηστής είναι ο νόμος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα συμφωνεί σε αυτό. Άρα τα αιτήματα των φοιτητών είναι αποδεκτά από όλους»