Δεν απομένουν παρά λίγες ημέρες από την ιστορική διακοσιοστή επέτειο της Επαναστάσεως του 1821. Η χώρα ταλανίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού και ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει τις κομματικά υποκινούμενες διαδηλώσεις που ναρκοθετούν την εθνική προσπάθεια. Στα καλά νέα, η πορεία των εμβολιασμών προχωράει δυναμικά στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου για την οικοδόμηση ενός πρώτου τοίχους ανοσίας, ειδικά στα νησιά, ώστε να ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα η φετινή τουριστική περίοδος.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αξίζει να αναλογιστούμε το κατά πόσον η χώρα αλλά και η κυβέρνηση είναι έτοιμες για το επόμενο βήμα. Η πανδημία δυστυχώς ήρθε να υποδαυλίσει την προσπάθεια επαναφοράς της χώρας στο ξέφωτο μετά από μία σχεδόν δεκαετή οικονομική κρίση. Αντικειμενικά, παρά την γενναία εδώ και ένα χρόνο στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων από το κράτος με μέτρα ύψους 30 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, κρίσιμοι δείκτες όπως τα ποσοστά φτώχεια και ανεργίας αναμένεται να αυξηθούν. Αυτό με την σειρά του θα πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις και δυσαρέσκεια, την οποία είναι πολύ πιθανόν να επιχειρήσουν να καρπωθούν λαϊκιστικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτόν τον κυκεώνα ακροβατεί η κυβέρνηση. Ευρισκόμενη μεταξύ σφύρας και άκμονος πιθανολογείται ότι εντός του 2021 όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν θα προκηρύξει εκλογές ώστε να λάβει νέα, νωπή λαϊκή εντολή ενόψει των πολυποίκιλων προκλήσεων των επομένων ετών. Ταυτόχρονα είναι λογικό ο Π/Θ Κυριάκος Μητσοτάκης στρατηγικά σκεπτόμενος να επιθυμεί να ‘‘κάψει’’ την απλή αναλογική με διενέργεια διπλών εκλογών τώρα που το πολιτικό του κεφάλαιο είναι ισχυρό. Φυσικά αυτές οι αναλύσεις και οι κομματικές τακτικές λίγο απασχολούν τον ελληνικό λαό. Το κρίσιμο επίδικο για τους Έλληνες πολίτες είναι να υπάρξει προοπτική και σχέδιο για την νέα Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Η κυβέρνηση παράλληλα έχει μπροστά της κρίσιμες εξελίξεις και αποφάσεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά. Η διακηρυγμένη θέληση να προχωρήσουν τα φιλόδοξα πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed, EuroAsiaInterconnector) είναι βέβαιον ότι θα συναντήσει την αντίδραση του ταραχοποιού της περιοχής Τουρκία, η οποία με την αλαζονική και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου συμπεριφορά της έχει αποκλειστεί από τις ενεργειακές και γεωοικονομικές εξελίξεις της Αν. Μεσογείου. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εντατικοποιήσει το στρατιωτικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς η Τουρκία ούσα στριμωγμένη στον τοίχο ενδέχεται να αποτολμήσει κάποια ενέργεια αποκλεισμού της περιοχής του Καστελόριζου το επόμενο διάστημα.
Εάν υπάρχει μια λέξη που μπορεί να συνοψίσει την στάση που οφείλει να κρατήσει η κυβέρνηση αυτή είναι η πυγμή. Από την μία, πρέπει να ενταθούν οι δυναμικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στην παιδεία, στην δημόσια διοίκηση, στο ασφαλιστικό, δίχως υπολογισμό του πολιτικού κόστους και από την άλλη να αντιμετωπιστούν οι παρασιτικές δυνάμεις που θα επιχειρήσουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην μετριότητα. Η Αριστερά γνωρίζει καλά ότι η σύγκλιση της Ελλάδος με τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο και η αναβάθμιση του επενδυτικού και οικονομικού περιβάλλοντος θα καταστήσει τα ιδεολογήματα της άνευ περιεχομένου. Για αυτό και θα παλέψει σκληρά. Η κυβέρνηση οφείλει να το έχει κατά νου αυτό.
Την επομένη ημέρα μετά τον Covid-19, όσο ο υπόλοιπος κόσμος θα βαδίζει δυναμικά για να ξεπεράσει τις πληγές που άνοιξε η πανδημία, θα είναι ανεπίτρεπτο να συνεχίσουμε να συζητάμε για τα αυτονόητα όπως το εάν πρέπει να αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι ή αν είναι δυνατόν να βρίσκονται υπό κατάληψη τα Πανεπιστήμια. Καταληκτικά, η κυβέρνηση καλείται να ιχνηλατήσει τον χάρτη των επόμενων ετών ώστε η χώρα μας να βρεθεί στην θέση που της αρμόζει. Η οποιαδήποτε υπαναχώρηση ή ολιγωρία θα βλάψει τόσο την ίδια όσο και την χώρα καθώς το νέο διεθνές περιβάλλον που ανατέλλει θα είναι αμείλικτο, όπως διαπιστώνουμε ήδη παρακολουθώντας τις γεωοικονομικές συγκρούσεις επί των εμβολίων.
Πτυχιούχος τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου – Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ – Eργάζεται στο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας στην Κεφαλονιά