Γράφει η Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου

Η νέα πολιτική κόντρα που ξέσπασε από την πρωτοβουλία για κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με βάση την δήλωση της αναπληρώτριας τομεάρχη απόδημου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, ήρθε για να αναζωπυρώσει την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η κ. Τζάκρη χαρακτήρισε «άδικους» και «υποτιμητικούς» τους εν λόγω περιορισμούς, ενώ ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πυροτέχνημα και καταθέτει διαφορετική τροπολογία.

Μετά από σχετική συνέντευξη της κ. Τζακρή και δηλώσεις του κ. Βορίδη πως «η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να σοβαρευτεί και, ως ελάχιστο δείγμα πολιτικής υπευθυνότητας, να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. Διαφορετικά, απλώς θα αποδείξει ότι φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων κι ότι επιχειρεί να τους εξαπατήσει», ήρθε και η σχετική δήλωση της κ. Πελώνη ότι «εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει στάση, δεν υπάρχει λόγος να χάνεται χρόνος. Συνεπώς η κυβέρνηση -με απόφαση του Πρωθυπουργού- κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα».

Κατά την κυβέρνηση υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα στο χρονολόγιο των πολιτικών γεγονότων που αναδεικνύουν το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει οργανωμένη πολιτική απέναντι στο ζήτημα, διαφωνώντας μόνο για να διαφωνήσει. Καταρχάς αντίκειται στη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή και επιπρόσθετα έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στις 23 Σεπτεμβρίου 2019. Αποκωδικοποιώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι ουσιαστικά η πρόβλεψή της υποβαθμίζει την ψήφο των αποδήμων έναντι των υπολοίπων εκλογέων, καθώς δεν θα συνυπολογίζεται στο πανελλαδικό ποσοστό. Από την άλλη πλευρά, παραδίπλα από την αντιπαράθεση αυτή εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής για να δηλώσει δικαιωμένο για τη θέση του να αρθούν οι περιορισμοί που μπήκαν για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης, δηλώνοντας με έναν τρόπο στήριξη απέναντι στο ζήτημα των αποδήμων, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει το γεγονός πως δεν επιθυμεί να μπει σε αντιπαράθεση για να κάνει απλά αντιπολίτευση, αλλά όταν βλέπει πως κάτι συμβαδίζει με τις αξίες του κόμματος, το στηρίζει.

Είναι γεγονός πως το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού εγείρεται συχνά στην πολιτική συζήτηση, όπως ήταν πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξ αρχής πολιτικά.  Αν και είναι δύσκολο για τη ΝΔ να περάσει τη νέα τροπολογία, καθώς τέτοια νομοσχέδια χρειάζονται 200 και όχι 151 ψήφους, η κίνηση αυτή έχει μεγάλο νόημα πολιτικά. Ακόμα και αν δεν υπερψηφιστεί, η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να χάσει από τη συγκεκριμένη κίνηση. Καταρχάς αλλάζει την ατζέντα συζήτησης από την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα εκθέτει το ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια, τόσο των Ελλήνων του εσωτερικού, όσο περισσότερο αυτών του εξωτερικού. Μάλιστα οι τελευταίοι βλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μάχεται για τα πολιτικά τους δικαιώματα, πράγμα πολύ θετικό για το όταν φτάσουν τελικά στην κάλπη. Είναι γεγονός πως μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη δεξαμενή ψήφων έχει μείνει αναξιοποίητη. Αυτό που εγείρεται σιωπηλά από αυτή την αντιπαράθεση δεν μπορεί να είναι άλλο από το ότι η πλειονότητα των αποδήμων πρόσκειται θετικά στη Νέα Δημοκρατία, στηρίζοντας τη σε μεγάλα ποσοστά στις ευρωεκλογές. Είναι θετικό βήμα για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο του 2019, όπου επετράπη, με περιορισμούς, η ψήφος των αποδήμων στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

Το νέο αυτό εκλογικό ακροατήριο είναι το μεγάλο όπλο που φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις και το γεγονός αυτό είναι γνωστό και στους αντιπάλους του. Το μπαλάκι πετάχτηκε στην εξέδρα. Η κωλοτούμπα δεν άργησε. Η ψήφος όμως δε θα έρθει ποτέ από την Κουμουνδούρου. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία. Το «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο των αποδήμων αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως η ευκαιρία για να «στριμώξει» την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα κυβερνητικά αντανακλαστικά, όπως εκτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν έχουν φέρει απλώς σε θέση άμυνας τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον εκθέτουν απέναντι στους Έλληνες της διασποράς.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Εστία στις 20/4/2021