Γράφει ο Αναστάσης Υψηλάντης

Η Ελλάδα και το Ισαραήλ υπέγραψαν τη μεγαλύτερη συμφωνία αμυντικών προμηθειών, η οποία είναι σαφές πως θα ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών.

Σύμφωνα με το δίκτυο Reuters, το περιεχόμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει συμβόλαιο 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία και λειτουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από την ισραηλινή Elbit Systems ενώ η συμφωνία έχει ισχύ 22 ετών.  Το εκπαιδευτικό κέντρο θα είναι μοντελοποιημένο στην τεχνολογικά ανεπτυγμένη ακαδημία πτήσεων του Ισραήλ και θα είναι εξοπλισμένο με 10 εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία Leonardo, όπως ανέφερε το υπουργείο.Η Elbit θα παρέχει κιτ για την αναβάθμιση και τη λειτουργία των αεροσκαφών T-6 της Ελλάδας και θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκαν τις δυνάμεις τους και προχώρησαν σε μια συμφωνία η οποία φαίνεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι έχει στην κατοχή της ένα από τα πιο ισχυρά σώματα Πολεμικής Αεροπορίας της περιοχής. Με ανταγωνιστικό στόλο και έμπειρο προσωπικό η Ελλάδα προχωρά στην συνεχή αναβάθμιση την Αεροπορίαςστοχεύοντας στην απώθηση κάθε απειλής στο Αιγαίο και αποκτώντας έτσι ουσιαστικό λόγο όσον αφορά τους αιθέρες της Μεσογείου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία έχασε σημαντικό μέρος του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας της κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος του 2016, αφού οι πρωτοστάτες προήλθαν από την συγκεκριμένη υπηρεσία. Ως αποτέλεσμα ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν απομάκρυνε και φυλάκισε τον βασικό κι έμπειρο κορμό του σώματος, αφήνοντας έτσι άπειρο προσωπικό στην θέση τους. Γι’ αυτόν τον πολύ βασικό λόγο η Ελλάδα πραγματοποιεί συμφωνίες που αφορούν την ενίσχυση της Αεροπορίας, όπως η εν λόγώ αλλά και η αυτή με την Γαλλία για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας πραγματοποιήθηκε με το Ισραήλ τόσο για την γεωπολιτική σημασία της χώρας αλλά και λόγω των ανεπτυγμένων Αμυντικών Δυνάμεων της. Οι Ισραηλιτικές δυνάμεις διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τις περισσότερες ένοπλες δυνάμεις που συναντάμε, όντας τεχνολογικά ανεπτυγμένες, με σχεδιασμό εφαπτόμενο στην ιδιαίτερη κατάσταση που αφορά την ασφάλεια του Ισραήλ και με σημαντική επιρροή στην οικονομία, τον πολιτισμό και το πολιτικό σκηνικό του κράτους.

Παρατηρούμε, λοιπόν, πως Ελλάδα, Γαλλία και Ισραήλ περικυκλώνουν την Τουρκία, όσον αφορά τις δυνάμεις του αέρα, καθιστώντας την ανήμπορη να απαντήσει. Πόσω μάλλον την δεδομένη στιγμή που η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αποφεύγει κάθε σύμπραξη με την Τουρκία εξ αιτίας των συμπεριφορών της. Μάλιστα,  οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές της είναι η Γερμανία και η Ρωσία. Σύμφωνα με την βάση δεδομένων του ΟΗΕ ‘’UNComtrade’’και το GlobalEdge (https://globaledge.msu.edu/countries/turkey/tradestats)για το έτος 2019 πρώτη στην λίστα με τους κορυφαίους εξαγωγείς της γείτονος χώρας είναι η Ρωσία με 23.1 δις. και ακολουθούν η Γερμανία με 19.2 δις., η Κίνα με 19.1 δις και τέταρτη οι Η.Π.Α με 11.8 δις. .

Οι Η.Π.Α. έχουν επιβάλει ήδη στην Τουρκία σκληρές οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις, η Ρωσία αυτήν την στιγμή ανταγωνίζεται την μέχρι πρότινος φίλη της, Τουρκία, σε Ουκρανία και Συρία και τέλος η Γερμανία ανήκει και πρωτοστατεί σε μια οικογένεια κρατών, της οποία η πλειονότητα βρίσκεται απέναντι στις κινήσεις του Ερντογάν και εκφράζει συνεχώς την επιθυμία επιβολής κυρώσεων. Έτσι, δεδομένων όλων των παραπάνω φαίνεται δύσκολο οι μεγάλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας και το μόνο που μένει είναι να δούμε πως θα αντιδράσει η ίδια.