Μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ιλχάν Ομάρ, η οποία αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η Ομάρ, που μαζί με την Παλαιστίνια Ρασίντα Τλάιμπ είναι η μία από τις δύο πρώτες γυναίκες μουσουλμάνες που κέρδισαν μια έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο, επί Τραμπ, δεν ψήφισε ούτε υπέρ, ούτε εναντίον της Γενοκτονίας. Σημειώνεται οτι το ψήφισμα πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία και είναι η πρώτη φορά που η Βουλή των Αντιπροσώπων δέχεται την Γενοκτονία των Αρμενίων και εισηγείται κυρώσεις. Μεγάλο ρόλο στην υιοθέτηση του ψηφίσματος έπαιξε η αρμενικής καταγωγής Κίμ Καρντάσιαν, που συνάντησε μάλιστα και τον ίδιο τον Τράμπ στον Λευκό Οίκο. Του ζήτησε να μην παρέμβει και να μην προσπαθήσει να μεταπείσει τους Αμερικανούς βουλευτές.

Η Ομάρ δέχθηκε οξύτατη κριτική στα social media, καθώς όπως σημειώνουν πολλοί σχολιαστές είχε επισκεφθεί την Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση, οι τουρκικές οργανώσεις κάλεσαν τα μέλη τους να υποστηρίξουν οικονομικά την Ομάρ.


Η Ομάρ ισχυρίστηκε ότι ενώ υποστηρίζει «την υπευθυνότητα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», το τι συνέβη στην Οθωμανική Τουρκία μετάξυ του 1915 και του 1923, πρέπει να απαντηθεί «ακαδημαϊκή συναίνεση έξω από την ώθηση και την έλξη της γεωπολιτικής».

Ο διάσημος μπασκετμπολίστας των Σέλτικς της Βοστώνης Ενες Καντέρ- που βρίσκεται στο στόχαστρο του Ερντογάν εδώ και χρόνια- επιτέθηκε με σφοδρότητα στην μουσουλμάνα βουλευτή. Ο Καντέρ, ο οποίος είναι Τούρκος, εξέφρασε την «απόλυτη απογοήτευση και ντροπή» του για την στάση της Ιλχάν και την κατηγόρησε ότι βρίσκεται στο μισθολόγιο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και «ότι «εργαζόταν για τα συμφέροντά του, αλλά όχι για τον αμερικανικό λαό και τη δημοκρατία!»