Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα μας βρίσκει όλους στο μεταίχμιο: σε μια προσδοκία που έχει χάσει σχεδόν την υπομονή της και αναζητεί τρόπους να αποφορτιστεί. Η Μεγάλη Εβδομάδα στην πόλη, μακριά από το «Πάσχα στο χωριό» δεν περιμένει την ιδανική ατμόσφαιρα για να βρει την έμπνευσή της. Αυτές οι μέρες, μας καλούν να σκεφτούμε τη λύτρωση. Όχι όμως ως αποφυγή των ενοχών ή και των δυσάρεστων, αλλά ως πράξη αγάπης. Όσα κι αν σκεφτούμε, αυτή η γιορτή πάντα εκεί οδηγεί, στην αγάπη. Η νίκη επί του θανάτου δεν υπενθυμίζει μόνο την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο, αλλά την ανάγκη και την υποχρέωση του ίδιου του ανθρώπου να αγαπά και να αγαπιέται.  Η χαρά ή θλίψη, η λήθη ή επαγρύπνηση, η συνείδηση ή αναισθησία αναδεικνύουν τη θέληση του ανθρώπου να ξεπεράσουν κάθε καθημερινό σταυρό και να έρθουν πιο κοντά στο Θεό. Η αλλαγή της πραγματικότητας που έχουμε βιώσει τον τελευταίο χρόνο έρχεται να επισφραγίσει αυτή την προσπάθεια όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όχι απλώς να επιβιώσουν, αλλά να ζήσουν.

Στο πνεύμα των ημερών, νομίζω πως το «θανάτω θάνατον πατήσας» είναι το αντίθετο από κάθε θέληση για ένα πακέτο διακοπών μόνο και μόνο για να δραπετεύσει κανείς από την καθημερινότητα. Ο κόσμος έχει μια άσχημη όψη και γιορτές όπως το Πάσχα έρχονται να θυμίσουν πως στόχος δεν είναι να την αρνηθούμε, αλλά να την εμμείνουμε. Πολύς κόσμος φέτος όντως δεν θα μπορέσει να κάνει Πάσχα στο χωριό, ενώ μάλιστα το Πάσχα στο χωριό βιώνεται πιο ζωντανά. Γιατί Πάσχα σημαίνει οικογένεια, σημαίνει φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα, όπως και όλες οι υπόλοιπες γιορτές, με τη διαφορά πως το Πάσχα φέρνει μαζί του το πιο συνταρακτικό για την ανθρώπινη ύπαρξη μήνυμα‧ ότι η κάθε στιγμή είναι για τον άνθρωπο μια ευκαιρία να έρθει πιο κοντά στο Θεό μέσω της αγάπης.

Η απρόσωπη ζωή στην πόλη και μάλιστα στις μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, όπως η Θεσσαλονίκη, ευνοεί πράγματι την απόκτηση αγαθών, έχει ευκολίες και επιλογές, όμως αυξάνει την απόσταση από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις και φέτος αυτό έχει γίνει μεγάλο αδιέξοδο για τον περισσότερο κόσμο, για δεύτερη μάλιστα χρονιά. Ευλογία λοιπόν για όσους έχουν τη δυνατότητα να κάνουν Πάσχα με τους αγαπημένους τους, αλλά και ευκαιρία για όσους δεν θα τα καταφέρουν να καταβάλλουν τη μεγάλη προσπάθεια να βιώσουν τη γιορτή με ευσέβεια. Ο Θεός είναι άλλωστε μέσα μας και λειτουργεί μέσω των ανθρώπων, μερικές φορές από τα μικρά πράγματα. Αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε. Η νίκη απέναντι στον θάνατο είναι νίκη απέναντι σε κάθε τι που εχθρεύεται τον άνθρωπο, νίκη στον θάνατο σημαίνει αγάπη. Καλό Πάσχα!