Γράφει ο Γιώργος Κώστας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11/5 μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», μίλησε για τον μαζικό εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων των νησιών ως το τέλος Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επισήμανε : «Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορονοϊό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας».

Το εν λόγω εγχείρημα, το οποίο φέρει το όνομα «Γαλάζια Ελευθερία»,προβλέπει τον καθολικό εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων που είναι άνω των 18 ετών σε 19 νησιά της ελληνικής επικράτειας, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά ενώ μέχρι τα τέλη Μαΐου θα ολοκληρωθούν σε ακόμα 36 νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα και κινητά συνεργεία εμβολιασμού,τα οποία θα συμβάλλουν στην περάτωση του καθολικού εμβολιασμού. Στην «Γαλάζια Ελευθερία» θα βοηθήσουν και εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, τα οποία είναι αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και  υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων και ιδιωτικών μονάδων. Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η «Γαλάζια Ελευθερία» θα εξελίσσεται παράλληλα με την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.