Γράφει ο Νίκος Βότσιος

Είναι πραγματικά τρομερές οι εικόνες από το άνοιγμα της εστίασης. Πραγματικά δεν βλέπεις τραπέζι άδειο, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αν κάνεις τη βόλτα σου. Είναι καλό αυτό, πρωτίστως για τον κόσμο που πλέον μπορεί να διασκεδάζει χωρίς να παραβαίνει συστηματικά το νόμο, όπως κατά κοινή παραδοχή πολιτείας και πολιτών συνέβαινε.

Εξίσου σημαντικό είναι το άνοιγμα και για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι με την μαζική προσέλευση του κόσμου, ακόμη και χωρίς μουσική στα καταστήματά τους, βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν, τα χρέη τους να μειώνονται και τη δική τους κανονικότητα να επιστρέφει.

Αυτή είναι η εικόνα και στην πόλη μας. Από το πρωί της Δευτέρας οι κρατήσεις έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ προκειμένου ο κόσμος να ευχαριστηθεί τον πρωινό του καφέ. Η κρατική υποστήριξη για όλο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται να απέδωσε, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα καταφέρει να ορθοποδήσει και να είναι ξανά παραγωγική απασχολώντας μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Φυσικά η πανδημία έχει και τα θύματά της, τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά κάτι που σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις.

Λιγότερο ευνοϊκά είναι τα πράγματα στο εμπόριο. Τα ισχύοντα μέτρα κρατάνε τα καταστήματα μακριά από τους επιθυμητούς τζίρους όμως η πραγματική δυσκολία εστιάζεται στο εμπόρευμα του χειμώνα, το οποίο έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό στις αποθήκες με μεγάλο κόστος για τις επιχειρήσεις που τις εμποδίζει από το να επιδοθούν σε μια δυναμική επανεκκίνηση. Ελπίδα του κλάδου είναι πως με το άνοιγμα της εστίασης και την αύξηση κινητικότητας που αυτή φέρνει, το εμπόριο θα σταθεί και αυτό στα δικά του πόδια προκειμένου να αντιμετωπίσει το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Τα πράγματα το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολα. Οι εμβολιασμένοι συνεχώς θα αυξάνονται αλλά κάποια μέτρα προφανώς θα επιμείνουν για καιρό. Αυτό που δε θα συνεχίσει να επιμένει για μεγάλο διάστημα είναι οι κρατικές ενισχύσεις καθώς οι επιχειρήσεις βγαίνουν από το καθεστώς αναστολής και μπαίνουν ξανά στο στίβο του ανταγωνισμού. Συνεπώς όσοι φέρουν προηγούμενα βάρη θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Ας ελπίσουμε πως την υγειονομική κρίση δε θα ακολουθήσει μια δεύτερη οικονομικής φύσης.

Αναδήμοσιευση από την εφημερίδα Πρωινός Λόγος στις 7/5/21