Είναι γεγονός αναντίρρητο ότι ένα από τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την ελληνική – και όχι μόνο – κοινωνία είναι η παιδική παχυσαρκία. Ως «παιδική παχυσαρκία» ορίζεται η συσσώρευση σωματικού λίπους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, η οποία εξαιτίας της φλεγμονώδους φύσης του λίπους της κοιλιάς, ενδέχεται να συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ατόμου και, εν τοιαύτη περιπτώσει, του παιδιού.
Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας φαίνεται να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στην ελληνική επικράτεια, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη την οποία πραγματοποίησε η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία.
Ειδικότερα, από την εν λόγω μελέτη, προκύπτει ότι η παιδική παχυσαρκία λαμβάνεται ως ένα από τα κύρια αίτια για διαταραχές του μεταβολισμού αλλά και για διάφορες καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του σακχαρώδους διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων στα παιδιά.
Μελέτες οι οποίες πραγματοποιηθήκαν σε παιδιά κατέδειξαν ότι οι δείκτες της κεντρικής παχυσαρκίας επιβαρύνονται από μία σειρά κληρονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, ενώ ταυτόχρονα είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αντίσταση στην ινσουλίνη, τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων του αίματος και οι δείκτες της υποκλινικής φλεγμονής.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής υφιστάμενα ερευνητικά δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα, κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών με κεντρική παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, οι πέντε πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη είναι κατά σειρά, η Ελλάδα με ποσοστό 33,4% , οι Η.Π.Α. με 32,9%, η Πορτογαλία με 23,8%, η Ισπανία με ποσοστό 21,3% και τέλος η Αυστραλία με 18,3%.
Αναφορικά με την ελληνική περίπτωση θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία και για τις περιοχές εντός της ελληνικής επικράτειας στις οποίες εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, τα νησιά και οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα συγκέντρωσης παχύσαρκων παιδιών είναι η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Χίος, και οι νομοί Κιλκίς, Χανίων και Ρεθύμνου, από τις οποίες περιοχές έκαστη καταλαμβάνει ποσοστό άνω του 45% σε παχύσαρκα παιδιά.
Στην συνέχεια, ακολουθούν και άλλοι νομοί με αυξημένο το πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας, όπως ο νομός Ηρακλείου, Ροδόπης, Φλώρινας και ο νομός Λευκάδας, οι οποίοι νομοί συγκεντρώνουν ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας τα οποία κυμαίνονται από 42% έως 45%.
Καθίσταται λοιπόν έκδηλο ότι το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας συγκαταλέγεται στην «φαρέτρα» προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και αποτελεί ένα εθνικό ζήτημα μείζονος σημασίας. Η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την άμβλυνση του συγκεκριμένου ζητήματος και να παρέχει κατάλληλη και επαρκή ενημέρωση τόσο στους γονείς όσο και στα ίδια τα παιδιά.
Πηγή άντλησης πληροφοριών: Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία
(https://elde.gr/pagkosmia-prwtia-ellada-kentriki-paidiki-paxysarkia/)
Φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών