To παρόν album αποτελεί ορόσημο για την μουσική πορεία του τρομπετίστα Donald Byrd. Ηχογραφημένο το 1963 το A New Perspective  προσθέτει μια “νέα προοπτική” στον ορίζοντα της jazz και ιδίως της spiritual jazz.

Έχοντας μεγαλώσει με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο στην οικογένειά του, ο Byrd μεταδίδει αυτή τη μυστικότητα και την ψυχή των ύμνων του Νότου προσδίδοντας αρκετά groovy,blues και post-bop ιδιώματα.

Η καινοτομία έγκειται στην οχταφωνική χορωδία, υπό την διεύθυνση του Coleridge Perkinson, όπου η φωνές χρησιμοποιούνται ως όργανα (κατά τη ρήση της Billie Holiday) και εναρμονίζονται άρτια με το σεπτέτο του Byrd, όντας ο ίδιος στην τρομπέτα, ο Herbie Hancock στο πιάνο, ο Ηank Mobley στο τενόρο σαξόφωνο, ο Donald Best στα κρουστά, ο Βutch Warren στο μπάσο, ο Kenny Burrell στην κιθάρα και ο Lex Humphries στα ντραμς. Ο Duke Pearson ηγείται της ενορχήστρωσης.

Το αλμπουμ ανοίγει το κομμάτι Elijah (αυτό ήταν το όνομα του πατέρα του Byrd) το οποίο αποτελεί μια μίξη Gospel, work songs και Λουθηρανών ύμνων, με αρκετή δόση swing και funk μέσα από τα σόλο των Best και Burrell αλλά και με την ερμηνεία “Preacher” των Mobley και Byrd. Στο Beast Of Burden, ως τίτλος είναι εμπνευσμένος από την Βίβλο, όπου φέρει τον χαρακτηρισμό   “μουλάρι”. Η μελωδία είναι απλή, με αρκετά blues στοιχεία και ένα πολύ λυρικό σόλο του Byrd. Το πιο γνωστό κομμάτι του άλμπουμ, το Christo Redentor (O  Λυτρωτής Χριστός), είναι γραμμένο από τον Pearson μετά από ένα ταξίδι του στη Βραζιλία το 1961, όπου και αντίκρισε το πολύ γνωστό άγαλμα του Ιησού πάνω στο βουνό Corcovado. To κομμάτι μεταφέρει την θρησκευτική μυστικότητα, το  δέος και την ψυχική εγρήγορση που αισθάνεται κάθε πιστός. Το The Black Disciple είναι μια σπουδή του Byrd πάνω στους Αφρικάνικους ρυθμούς (κυρίως του Κογκό), ενώ το όνομα είναι αναφορά σε έναν από τους τρείς Μάγους που έφεραν τα δώρα στον Χριστό. Tέλος το  Chant είναι ένα αρμονικό και easy listening κομμάτι, με όμορφους φωνητικούς χρωματισμούς.

Είναι πλέον σαφές πως μπορούμε να θεωρούμε το A New Pespective ως το Crendo της σύγχρονης jazz. Και όπως ο ίδιος ο δημιουργός του έχει πει “Ως μοντέρνοι τζαζίστες προσεγγίζουμε την παράδοση με σεβασμό αλλά και με μεγάλη απόλαυση” .