Στο συγκεκριμένο album ο Hank Mobley συγκεντρώνει τους πιο εξέχοντες και ταλαντούχους μουσικούς της jazz και ιδιαίτερα της hard bop περιόδου, τον καινοτόμο Freddie Ηubbard στην τρομπέτα, τον ήδη αναγνωρισμένο Paul Chambers στο μπάσο, τον μελωδικό Wynton Kelly στο πιάνο και τον “Τυφώνα” Art Blakey στα drums. Ηχογραφημένο το Φθινόπωρο του 1960 το Roll Call αποτελεί, μαζί με το Soul Station (με την ίδια ομάδα μουσικών), ένα από  τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Mobley.

Ο Freddie Hubbard είχε πει πως ήταν από τις “καλύτερες ηχογραφήσεις” του και αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα. Όλη η χαλαρή ατμόσφαιρα των 5 μουσικών βγαίνει και στον ήχο τους. Το album ανοίγει  με το ομότιτλο Roll Call  που ξεκινάει πολύ δυναμικά με το εκρηκτικό σόλο του Blakey στα drums, ο οποίος, καθ’ όλη τη διάρκεια του κομματιού, αυτοσχεδιάζει κρατώντας άψογη ισορροπία μεταξύ latin – με αρκετή δόση swing-  και hard bop ρυθμού, ενώ ο Mobley αποδεικνύει το ταλέντο του στον bop αυτοσχεδιασμό σε ένα από τα πιο “βαριά” σόλο του, με αρκετό groovy ήχο,ο οποίος διατηρείται  με  blues παραλλαγές διατηρείται και στο Μy Groove Your Move, ιδίως  τους Kelly και Chambers να κρατάνε τα ηνία.

Το Take Your Pick συνεχίζει τον standard swinging bop ρυθμό σε αντίθεση με το A Baptist Beat που είναι ένα καθαρά bop – με funky blues στοιχεία- κομμάτι στο οποίο φαίνεται έντονα ο δυναμισμός του Mobley μέσα από το αβίαστο σόλο του. Στο The More I See You   έχουμε μια όμορφη μπαλάντα με τον Hubbard  να ξεχωρίζει μελωδικά με την τρομπέτα του (σχεδόν θυμίζει τον Davis) και τον Μobley να ανοίγει το κομμάτι με έναν ήρεμο και χαλαρό τόνο στο σόλο του. Τέλος το Τhe Breakdown  o Βlackey κρατάει τον ίδιο δυναμισμό και έκρηξη όπως και στο αρχικό κομμάτι και τον Chambers να προσδίδει ένα πιο upbeat “βάθος” με τον μπάσο του.

Αν και ο Μοbley δεν αναγνωρίστηκε αμέσως ως  χαρισματικός συνθέτης και ως καλλιτέχνης υποτιμήθηκε αρκετά, το Roll Call αποδεικνύει  την ωριμότητα, τον επαγγελματισμό και την δεξιοτεχνία του.

Ένα album που σίγουρα δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας.

Ακούστε τα τραγούδια εδώ:

  1. “Roll Call” 
  2. “My Groove Your Move”
  3. “Take Your Pick”
  4. “A Baptist Beat”
  5. “The More I See You” (Warren, Gordon)
  6. “The Breakdown”
  7. “A Baptist Beat” [alternate take]