Μεγάλη η συζήτηση γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών, παίζεται τις τελευταίες ώρες. Ενώ η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και οι 151 ψήφοι έχουν «κλειδώσει», έπειτα κι από την επίσημη δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, σε ό,τι αφορά την κύρωση της συμφωνίας το κουβάρι έχει μπλεχτεί.

Όχι μόνο ως προς την αριθμητική αλλά και ως προς το χρόνο που θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

Ένα σενάριο που ακουγόταν στους διαδρόμους ήταν ότι η κύρωση θα γίνει με διαδικασία – εξπρές. Να έρθει στην Ολομέλεια ακόμη και την Πέμπτη και μέσα στο Σαββατοκύριακο όλες οι διαδικασίες να έχουν τελειώσει.

Το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιωνόταν αν και όλα εξαρτώνται από το πότε θα γίνει η ρηματική διακοίνωση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Βεβαίως, μια διαδικασία – εξπρές για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα αναμένεται να ανάψει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.

Ενδεχομένως η κυβέρνηση να θέλει να τελειώνει πριν από το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή στο Σύνταγμα.

Την Τρίτη η γειτονική χώρα πέρασε σε ΦΕΚ ο νόμος για τις συνταγματικές αλλαγές που πέρασαν με 81 βουλευτές, επομένως αίρονται το ένα μετά το άλλο τα εμπόδια.

Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για άμεση έναρξη της κύρωσης της συμφωνίας από τη ΝΔ διαρρέουν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα θεσμικά όπλα που έχουν για να την μπλοκάρουν. Δηλαδή να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας ώστε να σταματήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για δύο ημέρες. Μετά ξεκινά η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή με την ψηφοφορία να ολοκληρώνει τη διαδικασία.

Και μετά θα μπορεί η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Όμως, εκεί που στην κυριολεξία έχουν πάρει φωτιά τα κόμματα, είναι στο ποιοι θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Στο Ποτάμι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις ώστε κανείς να μην ψηφίσει, παρά τη θετική στάση που έχουν εκφράσει οι κ. Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς. Αν αυτοί οι 3 ψήφοι δεν προσμετρηθούν στην πλειοψηφία που θέλει ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως να… μην υπάρχει πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σίγουροι για ψήφιση της συμφωνίας είναι η Κ. Παπακώστα, ο Θ. Παπαχριστόπουλος, η Ελ. Κουντουρά και φυσικά ο Σπύρος Δανέλλης.

Ο αριθμός ανεβαίνει στους 149 και απαιτούνται άλλοι δύο για την κύρωση της συμφωνίας.

Με δεδομένο ότι ο κ. Β. Κόκκαλης και Κ. Ζουράρις επιμένουν ότι δεν θα ψηφίσουν, παρά το γεγονός ότι θα δώσουν την Τετάρτη στήριξη στην κυβέρνηση, καταλύτης εξελίξεων είναι οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού, δηλαδή Θεοδωράκης, Λυκούδης και Μαυρωτάς.

Εχουμε, λοιπόν, 149 βουλευτές σίγουρους, 2 που δεν θα ψηφίσουν αν και είναι κοντά στην κυβέρνηση και 3 που το σκέφτονται. Ασφαλώς πρόκειται για θρίλερ που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση πιέσει και προς άλλες κατευθύνσεις, προς άλλους βουλευτές που βρίσκονται στο ΚΙΝΑΛ. Είναι γνωστή η θέση του Θ. Θεοχαρόπουλου υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, και δεν είναι γνωστό τι θα κάνει μέχρι την τελευταία στιγμή. Επίσης, διχασμένος εμφανίζεται κι ένας ακόμη βουλευτής από το ΚΙΝΑΛ.

Ισως δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και καμιά αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ έκπληξη από βουλευτή του, αν και στην Κουμουνδούρου και το Μαξίμου τονίζουν ότι η Κ.Ο. είναι «μπετόν».

Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία της Τετάρτης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , θα προστεθούν η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, ο Κώστας Ζουράρις, ο Βασίλης Κόκκαλης και η Έλενα Κουντουρά, αθροίζοντας 151 βουλευτές.

Το πλέον πιθανό σενάριο, πάντως, είναι ο Αλέξης Τσίπρας να πετύχει τη διπλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που επιδιώκει και να συνεχίσει να κυβερνά όσο μπορεί να αντέξει. Όμως, κάποιοι σημείωναν με νόημα ότι δεν μπορεί το Μαξίμου να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη δια παντός βουλευτών οι οποίοι την Τετάρτη το βράδυ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.