Από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Κυβέρνηση της Ελβετίας, το Graduate Institute of International & Development Studies και η Peace Building Platform διοργανώνουν την Εβδομάδα Ειρήνης (Peace Week) που λειτουργεί μία πενταετία αποτελώντας ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός και συνιστώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, θεσμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανισμών με στόχο τη προώθηση της ειρήνης, της ανοικοδόμησης κρατών και της επίλυσης συγκρούσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ), με Πρόεδρο τον κ. Συμεών Σιδηρόπουλο, για μια ακόμη φορά συνδιοργάνωσε με τους ως άνω φορείς σημαντική κλειστή συζήτηση με θέμα : «Η συνεισφορά των θεσμών υγείας στην ειρήνη» (Health Institutions as contributors to Peace). Η ελληνική αποστολή που πλαισίωσε τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων απαρτιζόταν από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών και τα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Πελοποννήσου. Συμμετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, τα Επίτιμα μέλη του ΕΟΠΕ, η Ιατρός Ενδοκρινολόγος Δρ. Παρή Ράπτη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς Δρ. Αθανάσιος Βοζίκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δρ. Κυριάκος Σουλιώτης και η Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΠΕ, κα. Ίρις Ευθυμίου Egleton.
Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος ως κεντρικός ομιλητής ανέπτυξε το θέμα “Athens Medical Group’s contribution to peace building through healthcare”. Η Δρ. Παρή Ράπτη παραχώρησε ομιλία με τίτλο “Women Scientists as contributors in peace building through healthcare – the example of Marie Curie” Ο Δρ. Αθανάσιος Βοζίκης ανέπτυξε το θέμα “The role of the W.H.O. in international peace building”. Ο Δρ. Κυριάκος Σουλιώτης παρέθεσε ομιλία με τίτλο “Promoting Democracy through Health Institutions”, ενώ η κα Ίρις Ευθυμίου – Έγκλετον μίλησε σχετικά με το θέμα “Peace building through Health, and humanitarian objectives”.
Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο Δρ. Αθανάσιος Βοζίκης. Τις ομιλίες και προτάσεις της Ελληνικής Αποστολής παρακολούθησαν και συμμετείχαν πολλοί φορείς και επιστήμονες από διάφορες εθνικότητες. Ενεργή συμμετοχή είχε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη με εκπροσώπους της. Η συνεισφορά των απόψεων στο GPW ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Η παρουσία του ΕΟΠΕ στον ΟΗΕ είναι συστηματική και απολύτως ενεργή καθώς φέρει Συμβουλευτική Ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), είναι συνδεδεμένος οργανισμός με το τμήμα Παγκόσμιας Επικοινωνίας του ΟΗΕ (DGC) και το πιο σημαντικό, αποτελεί μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΟΗΕ, μοναδικός οργανισμός από την Ελλάδα (United Nations Academic Impact). Τέλος, αποτελεί μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Πολιτικής Επιστήμης (IPSA).
Στην Εβδομάδα Ειρήνης την οργανωτική ευθύνη είχε η Αν. Εκπρόσωπος του ΕΟΠΕ στον ΟΗΕ, κα Τιμόκλεια Κούση. Στην αποστολή συμμετείχαν και πλαισίωσαν τον Πρόεδρο του ΕΟΠΕ, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΠΕ, κα Μαρία Γαβριέλλα Αναγνωστοπούλου, ο Αν. Επικεφαλής της Επιστημονικής Δνσης, κ. Βασίλειος Πηλιχός. Από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών συμμετείχε επίσης, ο κ. Παύλος Ευθυμίου. Από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων η υπεύθυνη Βορείου Τομέα του Οργανισμού, κα Σουζάνα Χατζηβασιλείου, ο υπεύθυνος των γραφείων του Οργανισμού, κ. Αλκίνοος Εμμανουήλ Καλός, τα μέλη του ΕΟΠΕ, κα Ιωάννα Φωτίου (υπότροφος του ΕΟΠΕ στην ELGS του EPLO), κα Μυρτώ Σαπουνά (ασκούμενη), κα Μαρινίκη Θεοδώρου και κ. Σωκράτης Γιαννόπουλος.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δυναμική συζήτηση για τους νέους και να τους φέρουμε πίσω στην πολιτική.