Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντίνος Κοντζές

Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι οι ζωές μας δεν έχουν επηρεαστεί ή ότι την επομένη της καραντίνας θα επιστρέψουμε στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Η ισχύς της πανδημίας επιβάλλεται και επιδρά σε όλη την κοινωνία, όπως φυσικά και στη πολιτική ζωή της χώρας.

Δεν είναι κρυφό ότι από τον Ιούλιο του 2019 η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ρίξει τους ρυθμούς της. Ίσως φταίει η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ απο τη ΝΔ (που πλησίασε τα ιστορικά υψηλά του κόμματος), ίσως πάλι φταίει η ίδια η διακυβέρνηση του πρωθυπουργού που δεν επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο ή ακόμα και το γεγονός ότι τα στελέχη του αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είναι δέσμιοι των προσωπικών τους φιλοδοξιών, φοβιών και ιδεοληψιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το «κόμμα των πολλών», του «λαοπρόβλητου ηγέτη», έχει βάλει στο μέγιστο τις μηχανές και πάει με την όπισθεν, αργά αλλά σταθερά, προς τα ιστορικά χαμηλά του.

Έχοντας εισέλθει πλέον σε φάση κορονοϊού και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ακάθεκτος τη στείρα αντιπολίτευση, ρίχνει στη μάχη τα δυνατά του όπλα, χρησιμοποιώντας την προσφιλή σε αυτόν τακτική, τη δολοφονία χαρακτήρων. Ο λόγος φυσικά για τον Θανάση Καρτερό και τον Παύλο Πολάκη, οι οποίοι δε δίστασαν να αναφερθούν με εμπαθή σχόλια, ύβρεις, και να εκτοξεύσουν τη χολή τους κατά του Σωτήρη Τσιόδρα. Άλλωστε τον συμπαθεί ο κόσμος, και το μειλίχιο του χαρακτήρος του τον κατέστησε τον ιδανικό στόχο.

Το κερασάκι στην τούρτα βέβαια, ήταν η εξαγγελία του «Προγράμματος Θεσαλλονίκης 2» ή όπως το λένε στην Κουμουνδούρου «Μένουμε Όρθιοι». Αν με το πρώτο πληθυντικό εννοούν τους ίδιους, ενδεχομένως και να είναι αποδεκτό. Ειδάλλως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σαν άλλος γεοπόνος, παρά σαν πολιτικός μηχανικός, εξήγγειλε το σχέδιο δενδροφύτευσης του λεφτόδεντρου που κόβουμε πενηντάευρα από τα κλαδία του. Καταλαβαίνει κανείς πως θα χειριζόταν την κατασταση που θα οδηγούμεθα.

Η κατρακύλα προς το 3% συνεχίζεται, και το άπατο βαρέλι σπρώχνουν στην  κατηφόρα ο πρώην δημότικός σύμβουλος Πατρών με τον ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Γρηγόρης, και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης. Ο μεν πρώτος, πήρε θάρρος ως φαίνεται και στην προσπάθειά του να γίνει Παύλος Πολάκης, τον έφτασε και ίσως να τον ξεπέρασε κίολας. Ο κ. Γρήγόρης με τρόπο αγοραίο, χυδαίο και θρασύ έστειλε το δικό του πρόστυχο μήνυμα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Νίκο Χαρδαλιά, και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Η αποπομπή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκπληκτικά γρήγορη και αναπάντεχη καθώς δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες πρακτικές. Είτε δεν χωρούν δύο Πολάκηδες στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η καταγωγή του δεν δικαιολογεί το «αψύ» του ύφος. Εκδιαμέτρου αντίθετη άποψη για τη διαγραφή του κ. Γρηγόρη έχει ο κ. Κυρίτσης όπου μέσα από τον το λογαριασμό του στο Twitter, αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα και θεωρεί λάθος την αποκήρυξη στελέχους επί βωμολοχίας. Στο μυαλό του Γιώργου Κυρίτση έχει λογική αυτό που λέει· το να ζητάει τη φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων ο Πάυλος Πολάκης για να  πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές φαντάζει πιο σοβαρό απο τις χυδαιολογίες του Ηλία Γρηγόρη.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι με την πλάτη στον τοίχο, πράγμα που θα διαρκέσει, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση συνεχίσουν να κάνουν τις σωστές επιλογές. Ελλείψει αντιπολιτευτικού λόγου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τις επιθέσεις, και αντίστοιχα θα συνεχιστεί και η μείωση των εκλογικών του ποσοστών, οδηγώντας τον εκεί ακριβώς που ξεκίνησε.